Πρώτο κόμμα στη Βρετανία το Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ – Εκλέγει 24 ευρωβουλευτές

Πρώτο κόμμα στη Βρετανία το Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ – Εκλέγει 24 ευρωβουλευτές
epa07501364 Brexit campaigner Nigel Farage at the launch of The Brexit Party, European Parliamentary election campaign at a factory in Coventry, West Midlands, Britain 12 April, 2019. Reports state that Nigel Farage has launched his new Brexit Party, a pro-Brexit Euro-sceptic political party, which aims to stand for European elections if Britain fails to leave the European Union. EPA/NEIL HALL
Ενώ το κυβερνών Συντηρητικό Κομμα της Τερέζα Μέι υπέστη συντριβή, με ποσοστό 12,4%.

Το Κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει τις ευρωεκλογές στη Βρετανία, επωφελούμενο από την οργή του εκλογικού σώματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αποτυχία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να υλοποιήσει την απόφασή του για αποχώρηση από την ΕΕ, δείχνουν τα πρώτα μερικά επίσημα αποτελέσματα.

“Οι πληροφορίες που λαμβάνω είναι ότι το Κόμμα Brexit τα πηγαίνει πολύ καλά (…) φαίνεται ότι θα είναι μια μεγάλη νίκη για το Κόμμα Brexit”, δήλωσε ο ίδιος ο Φάρατζ σε δημοσιογράφους.

Τα πρώτα αποτελέσματα τα οποία προέρχονται από το Λιντς δείχνουν ότι το Κόμμα Brexit λαμβάνει 29%, οι Εργατικοί 20%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 18%, οι Πράσινοι 16% και οι Συντηρητικοί 7%. Το ποσοστό της συμμετοχής στο Λιντς ανήλθε σε 34%.

Το Εργατικό Κόμμα έχασε 13 ποσοστιαίες μονάδες από το ποσοστό που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2014, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα έχασε 12 μονάδες από το ποσοστό του 2014.

Το κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φαράτζ έρχεται πρώτο σε 13 περιοχές με καταμετρημένο το 40% των ψήφων σε πέντε από αυτές. Στην περιοχή Κρόιντον του νότιου Λονδίνου, πρώτο με πολύ μικρή διαφορά έρχεται το κόμμα των Εργατικών.

Όσον αγορά την συμμετοχή των ψηφοφόρων, ήταν αυξημένη σε ορισμένες περιοχές της Βρετανίας, σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά συμβούλια. Στην περιοχή της νοτιοανατολικής περιφέρειας η συμμετοχή φαίνεται να βρίσκεται στο 39,4% (το 2014 ήταν στο 36,3%), ενώ στην περιοχή του Μπέρμιγχαμ σημειώνεται πτώση από το 32,4% στο 31%.

Δείτε επίσης: Ευρωεκλογές: Ενίσχυση της ακροδεξιάς και πλήγμα για τις κυρίαρχες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου

Η νοτιοανατολική περιφέρεια παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς είναι μία από τις μεγάλες περιφέρειες, με εννέα εκατομμύρια πληθυσμό, όπου κρίνονται 10 έδρες. Η πλειοψηφία των κατοίκων της υποστήριξε την αποχώρηση από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, ενώ θεωρούνταν πάντα προπύργιο του Συντηρητικού κόμματος. Ο ηγέτης του κόμματος Brexit Νάιτζελ Φαράτζ είναι ένας από τους υποψηφίους με την μεγαλύτερη θητεία (από το 1999) στην περιφέρεια και αναμένεται να έχει και σήμερα νικηφόρα πορεία.

Στη νοτιοδυτική περιφέρεια καταγράφεται συμμετοχή στο 40,5%, περίπου τρεις μονάδες περισσότερο από το 2014 (37,4%), ενώ βορειοανατολικά στο 32,7% από το 31,6% το 2014. Η ανατολική περιφέρεια παραμένει σχεδόν στο ίδιο ποσοστό συμμετοχής με 36,4% από το 36,6%. Στην Ουαλία η συμμετοχή αυξήθηκε κατά μονάδες (από το 32% στο 37,3%), ενώ στην βόρεια Ιρλανδία έπεσε από το 51% στο 45,1%.

Δείτε επίσης: LIVE – Ευρωεκλογές 2019: Όλες οι εξελίξεις της μεγάλης ευρωπαϊκής εκλογικής αναμέτρησης