Πρώτο πράσινο φως από το EWG για τη δόση του ενός δισεκ. ευρώ – Αισιόδοξος για εκταμίευση τη Δευτέρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Πρώτο πράσινο φως από το EWG για τη δόση του ενός δισεκ. ευρώ – Αισιόδοξος για εκταμίευση τη Δευτέρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Greek and EU flags are seen outside the Foreign Ministry in Athens March 12, 2015. Greece has lost a lot of trust and euro zone governments must decide whether to expand their risk exposure to Athens, European Central Bank policymaker Jens Weidmann said on Thursday. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της Παρασκευής, όπου θα ληφθεί και η τελική απόφαση.

Στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και επομένως θα μπορούσε να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος κατέληξε η συζήτηση στο σημερινό EuroWorking Group, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της ευρωζώνης.

Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή στο Βουκουρέστι.

Επιπλέον, εφόσον οι υπουργοί επικυρώσουν την εισήγηση του EuroWorking Group, θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

Την αισιοδοξία του για την εκταμίευση – ακόμη και τη Δευτέρα- της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων εξέφρασε από την Πάτρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την έναρξη ομιλίας του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την «Οικονομία και την Κοινωνία μετά τα μνημόνια».

«Πριν από λίγο τελείωσε το EWG, το οποίο πήγε πολύ καλά», ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ο κ. Τσακαλώτος. «Οι θεσμοί έκαναν θετική εισήγηση, και άρα είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την εκταμίευση τη Δευτέρα», είπε ο κ. Τσακαλώτος. Πρόσθεσε μάλιστα, χαριτολογώντας, ότι «αυτό δεν είναι καλό νέο για όλους, δεν είναι καλό νέο για αυτούς που μας είπαν ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια».

Το ποσό που θα εκταμιευθεί -970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες- αναμένεται να μειώσει ισόποσα το δημόσιο χρέος, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που έχει αποφασίσει το Eurogroup.

Νωρίτερα, το Kολέγιο των Επιτρόπων ενέκρινε την επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία έχουν εφαρμοστεί όλες οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

«Η Επιτροπή ενέκρινε την επικαιροποίηση της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία αναφέρει λεπτομερώς την πρόοδο της εφαρμογής των δεσμεύσεων από τη δημοσίευση της έκθεσης στις 27 Φεβρουαρίου 2019», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Πρόσθεσε επίσης πως η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει κάνει «τις απαραίτητες ενέργειες» για την εκπλήρωση όλων των «συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων» και ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.