Πρωτοφανές: Ο διοικητής της BoE απαιτεί από τους Βρετανούς να μη ζητούν αυξήσεις

Πρωτοφανές: Ο διοικητής της BoE απαιτεί από τους Βρετανούς να μη ζητούν αυξήσεις
Governor of the Bank of England Andrew Bailey speaks during the Monetary Policy Report Press Conference at The Bank of England in the City of London on February 3, 2022. - The Bank of England on Thursday lifted its main interest rate for the second time in a row in a bid to tackle decades-high inflation. (Photo by Dan Kitwood / POOL / AFP) Photo: AFP
Προς επιβεβαίωση όταν ρωτήθηκε από το BBC εάν η Τράπεζα ζητούσε από τους εργαζόμενους να μην απαιτούν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, ο Μπέιλι είπε: «Σε γενικές γραμμές, ναι»

Σάλος έχει προκληθεί το τελευταίο 24ωρο στη Μεγάλη Βρετανία, μετά τις δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Άντριου Μπέιλι, ο οποίος απαίτησε από τους Βρετανούς να σταματήσουν να ζητούν αυξήσεις, παρά το γεγονός πως οι τιμές έχουν ανέβει στα ύψη.

Ως αποτέλεσμα, τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον όσο και συνδικάτα εργαζομένων αντέδρασαν κατά του Μπέιλι, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πιέζουν τα αφεντικά τους για αυξήσεις, καθώς η οικονομία χρειάζεται χρόνο για να αναβαθμιστεί εν μέσω διογκούμενου πληθωρισμού.

Μιλώντας στο BBC ώρες αφότου η κεντρική τράπεζα επέβαλε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, ο διοικητής της Bank of England είπε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συγκρατήσουν τις αμοιβές ώστε να χειραγωγηθεί ο πληθωρισμός, που σκαρφάλωσε σε υψηλό 30ετίας.

Προς επιβεβαίωση όταν ρωτήθηκε από το BBC εάν η Τράπεζα ζητούσε από τους εργαζόμενους να μην απαιτούν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, ο Μπέιλι είπε: «Σε γενικές γραμμές, ναι. Αν και θα ήταν οδυνηρό για τους εργαζόμενους, χρειάζεται κάποια μέτρια αύξηση των μισθών για να αποτραπεί η παγίωση του πληθωρισμού».

«Το να λέμε στους σκληρά εργαζόμενους εν μέσω κορωνοϊού ότι δεν αξίζουν αύξηση μισθού είναι εξωφρενικό», δήλωσε ο Γκάρι Σμίθ Smith, γενικός γραμματέας του πανβιομηχανικού συνδικάτου GMB.

«Σύμφωνα με τον κ. Bailey, οι φροντιστές, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα και άλλοι θα πρέπει απλώς να καταπιούν μια τεράστια μείωση μισθών με πραγματικούς όρους την ίδια στιγμή που πολλοί πρέπει να επιλέξουν μεταξύ θέρμανσης και φαγητού» πρόσθεσε.