Πρωτομαγιά στην Αθήνα με ανταλλαγή κειμένων

Πρωτομαγιά στην Αθήνα με ανταλλαγή κειμένων

Ως τις 2 με 3 Μαΐου αναμένεται να παραμείνουν οι θεσμοί στην Ελλάδα. Γιατί δεν έγινε η συνάντηση με τους υπουργούς.

 

Τις ανταπαντήσεις των θεσμών στις παρατηρήσεις της επί των δύο κειμένων (MEFP και MOU) περιμένει η κυβέρνηση για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Για το λόγο αυτό, οι συναντήσεις με το κουαρτέτο περιορίστηκαν την Τετάρτη μόνο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Στα δύο κείμενα του ΔΝΤ και της Κομισιόν, η κυβέρνηση έχει απαντήσει με τις προτάσεις της για τα αντίμετρα, τα οποία θα επιμεριστούν σε μειώσεις φόρου εισοδήματος, μείωση φόρου επιχειρήσεων και ΕΝΦΙΑ, αλλά και αυξήσεις δαπανών για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την κάλυψη όλων των παιδιών για την αποδοχή τους σε παιδικούς σταθμούς, καθώς και επιδόματα σίτισης και ενοικίου.

Σημεία τριβής παραμένουν ακόμη οι ομαδικές απολύσεις, στις οποίες επιμένει το ΔΝΤ, αλλά και το ύψος του πλεονάσματος, που θεωρείται διατηρήσιμο, με το ΔΝΤ να υποστηρίζει ότι η Αθήνα δεν θα καταφέρει να επιτύχει (διατηρήσιμο) πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ το 2018, έναντι στόχου για 3,5%.

Σημεία σύγκλισης φαίνεται πως υπάρχουν στο θέμα της μείωσης του αφορολόγητου στα 5.636 ευρώ, στη μείωση κύριων, αλλά και επικουρικών συντάξεων, στη μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην κατάργηση του υπουργικού βέτο για τις ομαδικές απολύσεις, στην πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και στην απελευθέρωση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και στην πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ.

Το κουαρτέτο φέρεται διατεθειμένο να παρατείνει την παραμονή του στην Αθήνα έως τις 2-3 Μαΐου, προκειμένου να ολοκληρωθεί  η τεχνική συμφωνία (SLA) και στη συνέχεια θα αναχωρήσει, ώστε η κυβέρνηση να ψηφίσει όλα τα μέτρα έως τις 15 Μαΐου, ώστε να προλάβει το ορόσημο της 22ας Μαΐου για την έγκριση της τεχνικής συμφωνίας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος, εάν υπάρξει πολιτική απόφαση στο προσεχές Eurogroup, η εκταμίευση της δόσης δεν θα γίνει πριν από τα μέσα Ιουνίου.

Θολό, εξάλλου, παραμένει το τοπίο για το κατά πόσο η δόση θα εκταμιευθεί στο σύνολό της (περίπου 7 δισ. ευρώ) τον Ιούνιο ή θα τεθούν ορόσημα (milestones), όπως και στις προηγούμενες αξιολογήσεις, με βάση τα οποία θα εκταμιεύονται κάθε φορά μικρότερα ποσά.