Πρωτότυπα πολιτιστικά εγχειρήματα με κοινωνικό αντίκτυπο μέσα από το πρόγραμμα Start

Πρωτότυπα πολιτιστικά εγχειρήματα με κοινωνικό αντίκτυπο μέσα από το πρόγραμμα Start

Υλοποιείται για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα του hub πολιτιστικής επιχειρηματικότητας σε όλη τη χώρα.

Μία κινητή παιδική χαρά με στοιχεία επαυξημένης πραγματικότητας, ένα δίκτυο ασφαλών χώρων-ξενοδοχείων για τις μέλισσες των πόλεων, “food waste” που γίνονται πιάτα ντελικατέσσεν, ηλεκτρονικά κυκλώματα και αλγόριθμοι που γίνονται μουσική για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εκπαιδευτικά παιχνίδια ρόλων στο σχολείο, Θέατρο Ενσωμάτωσης, είναι μερικές από τις ιδέες που είχαν ομάδες νέων και κατάφεραν να τις μετατρέψουν σε ένα πολιτιστικό εγχείρημα που είχε άμεσο όφελος στην κοινωνία, χάρη στο καινοτόμο πρόγραμμα Start που υλοποιείται για τρίτη χρονιά στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα Start αποτελεί έναν κόμβο (hub) πολιτιστικής επιχειρηματικότητας σε όλη τη χώρα, και στη διάρκειά του (από το 2015 έως σήμερα) βρήκαν τρόπο να υλοποιηθούν 90 κοινωνικο-πολιτιστικές πρωτοβουλίες και ιδέες, οι οποίες κατάφεραν να δημιουργήσουν μία θετική επιρροή στις τοπικές κοινωνίες που εφαρμόστηκαν.

Η πρωτοβουλία του προγράμματος ανήκει στο γερμανικό φιλανθρωπικό Ίδρυμα Robert Bosch, σε συνεργασία με το γερμανικό Ινστιτούτο Goethe της Θεσσαλονίκης και την Γερμανική Ένωση Κοινωνιοπολιτιστικών Κέντρων, με την υποστήριξη των ιδρυμάτων Λάτση και Μποδοσάκη.

«Καταγράφηκε, κατά την περίοδο της κρίσης, ένα κενό στον τομέα πολιτιστικής διαχείρισης που αποτυπώθηκε και στην έλλειψη θέσεων εργασίας στον πολιτιστικό χώρο. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα για τον σχεδιασμό του προγράμματος», δήλωσε η υπεύθυνη του προγράμματος Start από το Ινστιτούτο Goethe, Μαρία – Λουίζα Λαοπόδη.

Εκ μέρους του Ιδρύματος Bosch, ο Κρίστιαν Στρομπ, ανέφερε ότι το πρότζεκτ σχεδιάστηκε για τις ανάγκες της Ελλάδας και δίνει την ευκαιρία σε νέους να ξεκινήσουν μία ιδέα στον πολιτιστικό τομέα μόνοι τους, παρέχοντας σε αυτούς ένα πλαίσιο που δεν είναι εύκολο να έχουν, όπως πρόσβαση για συνεργασία με δημόσιους φορείς. «Αν τους βοηθήσουμε θα έχουμε μετά επιχειρηματίες που θα έχουν να προσφέρουν κάτι στην κοινωνία. Για μας έχει μεγάλη σημασία το ανθρώπινο δυναμικό που δημιουργείται. Εμπιστευόμαστε τις ικανότητές των ανθρώπων που θα μπορέσουν να αλλάξουν το αύριο, να συνεργαστούν μεταξύ τους για να φέρουν αλλαγές μακροπρόθεσμα. Είναι πολύ περισσότεροι οι άνθρωποι που επηρεάζονται από το πρόγραμμα, πέρα από αυτούς που λαμβάνουν την υποτροφία, όπως η ομάδα τους και το κοινό στο οποίο απευθύνονται»,  υπογράμμισε.

«Μας απασχολεί τι θα ακολουθήσει μετά για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Μία ωραία εμπειρία είναι μία ωραία εμπειρία, αλλά δεν εγγυάται για το τι θα γίνει μετά. Είναι σημαντικό ότι δημιουργείται μία κοινότητα ανθρώπων που μπορεί να βρει ευκαιρίες και σε άλλα προγράμματα του Ινστιτούτου» είπε, από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης, Ρούντολφ Μπάρτς, «όπως για παράδειγμα η Ακαδημία Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, το πρόγραμμα Artesitia, το Ηub Πολιτιστικής Επιχειρηματικότητας».

Το Start ξεκινά την άνοιξη με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, οπότε υποβάλλονται οι αιτήσεις από όλη τη χώρα, και στη συνέχεια υλοποιείται σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη, 30 άτομα που έχουν επιλεγεί παρακολουθούν με υποτροφία στην Γερμανία, για διάστημα δύο μηνών, ένα πρόγραμμα σεμιναρίων για την πολιτιστική διαχείριση. Παράλληλα, εργάζονται σε κοινωνικοπολιτιστικά κέντρα στη Γερμανία ως πολιτιστικοί διαχειριστές και αναπτύσσουν την δική τους ιδέα, την οποία παρουσιάζουν σε κριτική επιτροπή με στόχο να περάσουν στην δεύτερη φάση του προγράμματος που διεξάγεται στην Ελλάδα.

Στη δεύτερη φάση, επιλέγονται 15 άτομα που ενισχύονται με οικονομικό βοήθημα 800 ευρώ το μήνα για έξι μήνες και 10.000 ευρώ για να υλοποιήσουν την ιδέα τους στην Ελλάδα. Παρακολουθούν εργαστήρια πολιτιστικής διαχείρισης και αναζήτησης πόρων και στο τέλος παρουσιάζουν τις εργασίες τους στο κοινό, έχοντας και την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με φορείς (ιδιωτικούς και δημόσιους) προκειμένου να υποστηρίξουν το έργο τους.

Στην τρίτη φάση δίνονται 3-5 βραβεία (10.000 ευρώ) και προσφέρεται χώρος εργασίας εντός του Social Dynamo στην Αθήνα του Ιδρύματος Μποδοσάκη, με έναν μέντορα και σεμινάρια.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και σύμβουλος του προγράμματος, Όλγα Ταμπουρή, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος υλοποιείται το παζάρι ιδεών, δηλαδή η έκθεση που διοργανώνεται με τα έργα των ομάδων, προκειμένου να γίνουν γνωστά στο κοινό, ενώ προωθείται και η δημιουργία ενός «σύννεφου» (cloud), δηλαδή ενός χώρου συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης των υποτρόφων με τους φορείς.