Πρωτοβουλία για την «ελεύθερη έκφραση» από την Google

Πρωτοβουλία για την «ελεύθερη έκφραση» από την Google
Photo:

Η εταιρεία παρουσίασε την uProxy, τεχνολογία που επιτρέπει στους χρήστες να παρακάμπτουν τη λογοκρισία.

Η Google ανακοίνωσε την πρωτοβουλία «Project Shield» για την υποστήριξη της «ελεύθερης έκφρασης» για ειδησεογραφικούς οργανισμούς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των κυβερνοεπιθέσεων. Πρόκειται για ένα νέο πακέτο υπηρεσιών που έχουν σχεδιαστεί για την υποστήριξη της «ελεύθερης έκφρασης», ανακοίνωσε τη Δευτέρα η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, η οποία με το σύνθημα «Μην είσαι Κακός» στρέφεται κατά των αρχών που επιδιώκουν τη λογοκρισία των υπηρεσιών της, YouTube και Blogger.

Σε παρουσίαση στη Νέα Υόρκη, η Google αποκάλυψε επίσης μια νέα τεχνολογία, με την ονομασία uProxy, που επιτρέπει στους πολίτες σε ορισμένες χώρες να παρακάμπτουν τη λογοκρισία από τις κυβερνήσεις ή τα λογισμικά παρακολούθησης και να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το λογισμικό θα είναι διαθέσιμο για τα προγράμματα περιήγησης στο Ίντερνετ Chrome και Firefox, αλλά όχι για τον Internet Explorer της Microsoft, αρχικά τουλάχιστον.

Google: Εντυπωσιακά κέρδη 3 δισ. δολαρίων για τον αμερικανικό γίγαντα

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα φιλοξενήσει ιστοσελίδες που συχνά δέχονται «επιθέσεις», οι οποίες έχουν πολιτικά κίνητρα. Λόγω του μεγέθους και των εξελιγμένων υποδομών της η Google είναι περισσότερο σε θέση να αντεπεξέλθει σε αυτές τις επιθέσεις εν συγκρίσει με ιστοσελίδες που φιλοξενούνται ανεξάρτητα.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, οι νέες αυτές υπηρεσίες βρίσκονται ακόμα υπό δοκιμή.