Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού

Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού

Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της εποχικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος θα καταθέσει η υπουργός Τουρισμού.

Tην κατάθεση νομοσχεδίου που θα αφορά την αποδοτικότερη λειτουργία ειδικών μορφών τουρισμού (ρυθμίσεις για τουριστικούς λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα κλπ) προανήγγειλε από το βήμα της κλειστής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Το εν λόγω νομοσχέδιο θα ορίζει και το θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό και τον οινοτουρισμό, με στόχο πάντα την καταπολέμηση της εποχικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.

Η κ. Κεφαλογιάννη δήλωσε ακόμη πως αυτή την περίοδο στην ειδική υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού για τις επενδύσεις έχουν κατατεθεί 11 μεγάλα επενδυτικά σχέδια που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις περιοχές της Μήλου της ‘Ιου και της Κέας.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς, η υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία για την εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών, επισημαίνοντας πως το στοίχημα είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην ανοδική τροχιά, όπως αυτή καταγράφηκε το 2013. Άλλωστε και τα στοιχεία των αφίξεων για το πρώτο τρίμηνο του έτους έδειξαν άνοδο 23%.

Παραμένοντας στο σκέλος των προβλέψεων για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης ανάφερε ότι ο σύνδεσμος έχει ήδη θέσει τον στόχο στα 18,5 εκατ. διεθνών αφίξεων και στα 13 δισ. ευρώ εσόδων, που, όπως είπε, «κατά πάσα πιθανότητα όχι μόνο θα καταφέρουμε να πιάσουμε, αλλά και να ξεπεράσουμε».

Ο κ. Ανδρεάδης αφού στάθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει για τη βελτίωση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ανάφερε ότι παραμένει ζητούμενο ένα δίκαιο, σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο. Η πρόσφατη πρόταση του ΙΟΒΕ για «flat tax» 20%, (σ.σ. ενιαίο φορολογικό συντελεστή), θα αποτελούσε ένα μεγάλο άλμα, είπε, όπως και η μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο στο 6,5%, αλλά και η περεταίρω μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Ακόμη σημαντικότερο, για τον κ. Ανδρεάδη, είναι η κατοχύρωση νομικά η συνταγματικά, ότι το πλαίσιο αυτό δεν θα αλλάξει για μία δεκαετία. Όπως αποδείχθηκε περίτρανα, ότι οι μειώσεις στο ΦΠΑ διαμονής και εστίασης βελτίωσαν τα δημοσιονομικά έσοδα και δημιούργησαν θέσεις εργασίας, θα εξακολουθούμε να πιέζουμε προς την κατεύθυνση της ταχείας μείωσης εκείνων των φορολογικών συντελεστών, που βοηθούν την εξωστρεφή ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Λανσάροντας ξανά το ελληνικό εθνικό προϊόν