Proud Boys: Ποια είναι η ακροδεξιά οργάνωση που συμμετείχε στην εισβολή στο Καπιτώλιο

Proud Boys: Ποια είναι η ακροδεξιά οργάνωση που συμμετείχε στην εισβολή στο Καπιτώλιο
Members of the Proud Boys join supporters of US President Donald Trump as they demonstrate in Washington, DC, on December 12, 2020. (Photo by Jose Luis Magana / AFP) Photo: AFP

Μεταξύ άλλων, η βίαιη οργάνωση πρωτοστάτησε στα χθεσινά πρωτοφανή επεισόδια στις ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα, δυο ημέρες πριν τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, η αστυνομία της Ουάσινγκτον συνέλαβε τον ηγέτη των ακροδεξιών Proud Boys, με την κατηγορία ότι εμπλεκόταν στις αναταραχές στις διαδηλώσεις υπέρ του Τραμπ στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα. Η μητροπολιτική αστυνομία συνέλαβε τον 36χρονο Τάριο, κατηγορώντας τον για καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας για την καύση ενός πλακάτ υπέρ του κινήματος Black Lives Matter στην πρόσοψη μιας ιστορικής αφροαμερικανικής εκκλησίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Οι Proud Boys, η ακροδεξιά οργάνωση πίσω από τα επεισόδια εκείνης της νύχτας που κατέληξαν στον τραυματισμό οκτώ αστυνομικών και άλλων ανθρώπων, ανήκαν και στους πρωτοστάτες της χθεσινής εισβολής στο Καπιτώλιο, που χαρακτηρίστηκαν ακόμη και «απόπειρα πραξικοπήματος». Ποια είναι, όμως, η ταυτότητα της οργάνωσης;

«Περήφανα Αγόρια»

Η ακροδεξιά οργάνωση αυτοχαρακτηρίζεται ως οργάνωση ανδρών για τον «Δυτικό σωβινισμό» και έχει συγκρουστεί σε πολλές περιπτώσεις με αριστερούς ακτιβιστές. Στις συγκεντρώσεις υπέρ του Τραμπ στην Ουάσινγκτον, μετά τις εκλογές, ο Τάριο ηγούνταν της οργάνωσής του φωνάζοντας το σύνθημα «Γ**ε τους Antifa».

Τα Proud Boys ιδρύθηκαν το 2016 από τον συνιδρυτή της Vice Media, Γκάβιν Μακίνες. Αν και έχει παραιτηθεί από την ηγετική του θέση, παραμένει επιδραστικός εντός της οργάνωσης, σύμφωνα με ερευνητές. Ο Τζέισον Κέσλερ, κύριος διοργανωτής της αιματηρής συγκέντρωσης ρατσιστών στο Σάρλοτσβιλ το 2017, που άφησε πίσω της μια νεκρή γυναίκα και δεκάδες τραυματίες, έχει δηλώσει ότι επίσης ανήκε στα Proud Boys στο παρελθόν.

Άτομα που συνδέονται με την οργάνωση έχουν κάνει μισογύνικες δηλώσεις, έχοντας τεθεί ακόμη και υπέρ του βιασμού, ενώ έχουν υιοθετήσει ομοφοβικές, ισλαμοφοβικές και αντιμεταναστευτικές απόψεις στα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με ερευνητές του εξτρεμισμού που παρακολουθούν τα σχόλια και τις αναρτήσεις των μελών της οργάνωσης. Ορισμένα μέλη πιστεύουν στην ανωτερότητα των λευκών έναντι των άλλων φυλών, ενώ έχουν και αντισημιτικές απόψεις, σύμφωνα με την Anti-Defamation League.

Τα Proud Boys «αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους ως το λογικό αντίβαρο στους antifa, πράγμα που σημαίνει ότι υιοθετούν τον ρόλο του φασίστα», εξηγεί στη Wall Street Journal ο Κόλιν Κλαρκ, ερευνητής του Κέντρου Soufan, έναν οργανισμό που παρακολουθεί τον εξτρεμισμό και δεν συνδέεται με κάποιο πολιτικό κόμμα.

Ο Ντέιβιντ Κουριακόσε, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως ηγέτης των Proud Boys στη Νέα Υόρκη έχει διαψεύσει τις περιγραφές των ερευνητών. Έχει υποστηρίξει ότι η οργάνωση δεν αντιμετωπίζει τον εαυτό της ως «αντίβαρο» στους antifa και δεν είναι φασιστική. Επιπλέον, έχει ισχυριστεί ότι τα Proud Boys δεν τίθενται υπέρ ισλαμοφοβικών, τρανσφοβικών ή μισογύνικων απόψεων. Έχει επικρίνει την αντίληψη ότι η οργάνωση τίθεται κατά της μετανάστευσης, προβάλλοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι οι δικοί του γονείς είναι μετανάστες από την Ινδία.

Αρκετά Proud Boys έχουν καταδικαστεί για βίαια εγκλήματα. Το 2019, δύο μέλη καταδικάστηκαν σε τέσσερα χρόνια κάθειρξη για τον ρόλο τους σε σύγκρουση του 2018 μετά από ομιλία του ιδρυτή της οργάνωσης σε ένα ρεπουμπλικανικό κλαμπ της Νέας Υόρκης. Οι άνδρες θεωρήθηκαν ένοχοι απόπειρας επίθεσης, μεμονωμένα και ως συμμορία, αλλά και για άλλες κατηγορίες, αφού οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι επιτέθηκαν σε πολίτες που συνδέονταν με τους antifa.

Η σχέση της οργάνωσης με τον Τραμπ

Τα Proud Boys είδαν τη φήμη τους να εξαπλώνεται περισσότερο, όταν ο Τραμπ τους ζήτησε «να τηρήσουν στάση επιφυλακής», μετά το πρώτο προεδρικό debate στη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

Ο Κερτ Μπράντοκ, καθηγητής σε αμερικανικό πανεπιστήμιο που ερευνά τις μεθόδους επικοινωνίας των εξτρεμιστικών οργανώσεων, δήλωσε στη WSJ ότι το συγκεκριμένο σχόλιο του Τραμπ ήταν ανησυχητικό. «Δείχνει ότι αν τους χρειαστεί, θα τους καλέσει», είχε δηλώσει ο Μπράντοκ. «Είναι το είδος της γλώσσας που μπορεί να ερμηνευτεί ως κάλεσμα σε δράση από άτομα που αναζητούν αφορμή για να βιαιοπραγήσουν». Πριν τα επεισόδια της Τετάρτης, τα Proud Boys είχαν αμφισβητήσει αυτόν τον ισχυρισμό, υποστηρίζοντας ότι… δεν κατάλαβαν το σχόλιο του Τραμπ.

Μετά το debate, ο Τραμπ επεδίωξε να αποσαφηνίσει το σχόλιό του, που είχε προκαλέσει κατακραυγή. «Δεν ξέρω ποιοι είναι τα Proud Boys», είχε ισχυριστεί. «Όποιοι και αν είναι, πρέπει να υποχωρήσουν». Αργότερα δήλωσε ότι καταδικάζει την οργάνωση.

Ο Αρί Πέρλιγκερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lowell της Μασαχουσέτης που ερευνά ακροδεξιές οργανώσεις, εκτιμά ότι τα Proud Boys έχουν αρκετές εκατοντάδες μέλη, αλλά και πολλαπλά παραρτήματα σε διάφορες περιοχές. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο «αν υπάρχει πραγματική δομή στην οργάνωση, μέσω της οποίας κινητοποιούνται τα μέλη», εξήγησε στη WSJ.

Από την πλευρά του, τον Νοέμβριο του 2020, ο Τάριο είχε δηλώσει στη WSJ ότι η οργάνωση μετρά δεκάδες χιλιάδες μέλη σε όλη τη χώρα. Πριν τα σχόλια του Τραμπ στο πρώτο debate, τα Proud Boys είχαν περίπου 12.000 μέλη στις ΗΠΑ και 22.000 σε όλο τον κόσμο, υποστήριξε ο Τάριο.

Η δημοσιότητα που έλαβε η οργάνωση μετά το σχόλιο του Τραμπ αύξησε ακόμη περισσότερο τους αριθμούς της, σύμφωνα με τον Τάριο. «Το παράρτημά μου έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε. Ο Τάριο επιβλέπει τα Proud Boys της Νότιας Φλόριντα.

Πολλά μέλη των Proud Boys συγκεντρώνονται σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως τα Gab, Parler και Telegram, που είναι γενικώς δημοφιλείς σε ακροδεξιές οργανώσεις και μέσα από αυτές διαδίδουν τα μηνύματά τους. Ορισμένοι από τους λογαριασμούς της οργάνωσης στα κοινωνικά δίκτυα περιλαμβάνουν ρατσιστικές και ναζιστικές εικόνες, σύμφωνα με το Storyful.

Πώς είχαν αντιδράσει στο μήνυμα του Τραμπ

Τα Proud Boys είχαν προχωρήσει σε ενθουσιώδεις αναρτήσεις για το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ, αντιμετωπίζοντάς το ως υποστήριξη του Τραμπ προς τους στόχους τους. Οι ερευνητές που μελετούν την εγχώρια τρομοκρατία στις ΗΠΑ είχαν καταδικάσει τις δηλώσεις του Τραμπ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ρητορική που υποκινεί σε βία.

Λίγες ώρες μετά τα σχόλια του Τραμπ, κάποιος άλλαξε το logo των Proud Boys για να συμπεριλάβει την προτροπή του, σύμφωνα με screenshot από συνομιλία στο Telegram. Ένας λογαριασμός στα κοινωνικά δίκτυα που συνδέεται με τα Proud Boys άρχισε να πουλά ακόμη και… μπλουζάκια με τα λόγια του Τραμπ.

Υποστηρικτές της οργάνωσης έγραψαν μηνύματα μίσους όπως «οι αριστεροί βράζουν στο γ**ο ζουμί τους αυτή τη στιγμή… Είναι υπέροχο» και «γ**ε το, ας επιστρέψουμε στο Portland».

Ο ίδιος ο Τάριο είχε αναρτήσει ενθουσιώδη μηνύματα στο Parler. «Είμαι τόσο περήφανος για τα αγόρια μου αυτή τη στιγμή», έγραφε. Αργότερα δήλωσε στο Sky News ότι η ομάδα του δεν ερμήνευσε τα λόγια του Τραμπ ως υποστήριξη.

Τα σχόλια του Τραμπ προσφέρουν «στα μάτια τους την νομιμοποίηση και την αίσθηση ότι οι πράξεις τους είναι δημοφιλείς», υποστήριξε από την πλευρά του ο Πέρλιγκερ, που πρόσφατα έγραψε βιβλίο για τον ακροδεξιό εξτρεμισμό, με τίτλο «American Zealots». «Προγενέστερες μελέτες, δικές μου και άλλων, έχουν επιβεβαιώσει ξανά και ξανά τη σύνδεση ανάμεσα στην αίσθηση νομιμότητας και την ενίσχυση και τάση προς βιαιοπραγίες στο όνομα του ακτιβισμού».

Το Twitter, το Facebook και το Instagram έχουν απαγορεύσει την παρουσία των Proud Boys, και τα μέλη της οργάνωσης έχουν μετακινηθεί σε πλατφόρμες με υψηλή δημοτικότητα στους ακροδεξιούς.

Ο Τάριο είχε δηλώσει σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο του 2020 ότι σχεδιάζει να μειώσει την ενασχόληση της οργάνωσής του με τους antifa και να μετατοπίσει τον ακτιβισμό τους στους τεχνολογικούς κολοσσούς, που κατά τη γνώμη του φιμώνουν τις συντηρητικές απόψεις. Εκπρόσωπος του Twitter δήλωσε σχετικά: «Υπάρχει λόγος που το Twitter απέκλεισε τα Proud Boys. Ένας από αυτούς είναι οι απειλές βίας». Το Facebook, που έχει χαρακτηρίσει τα Proud Boys ομάδα μίσους, αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, ενώ το ίδιο έκανε και η Google.