Προβάδισμα Μπέρνι Σάντερς για το χρίσμα μετά τη σημαντική νίκη στη Νεβάδα

Προβάδισμα Μπέρνι Σάντερς για το χρίσμα μετά τη σημαντική νίκη στη Νεβάδα
epaselect epa07496837 Independent Senator from Vermont Bernie Sanders holds a news conference to introduce the 'Medicare for All Act of 2019' in the Dirksen Senate Office Building in Washington, DC, USA, 10 April 2019. The bill would expand the popular government run healthcare system to all Americans. EPA/JIM LO SCALZO
Ο 78χρονος γερουσιαστής από το Βερμόντ, σάρωσε στην τρίτη κατά σειρά πολιτεία που διεξήχθησαν στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών.

Ο Μπέρνι Σάντερς καταγράφει μια ευρεία νίκη στην εσωκομματική ψηφοφορία των Δημοκρατικών για την ανάδειξη υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2020, που διεξήχθησαν χθες Σάββατο στην Νεβάδα, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, ενώ ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει τη δεύτερη θέση, ένα αποτέλεσμα που μπορεί να αναπτερώσει τις ελπίδες της εκστρατείας του.

Η πειστική νίκη του Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές εκλογές στη Νεβάδα για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος σηματοδοτεί την ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του και αγγίζει ψηφοφόρους που προηγουμένως του διέφευγαν στην πορεία του προς το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Με καταμετρημένες τις ψήφους στο 43% των «caucuses», των συνελεύσεων των ψηφοφόρων της Πολιτείας, ο Σάντερς κερδίζει 47% και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ακολουθεί σε απόσταση με 21%, αν και προηγείται του πρώην δημάρχου του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα Πιτ Μπούτιτζετζ που έρχεται τρίτος με 15%. Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν βρίσκεται στην τέταρτη θέση με περισσότερο από 9%, η γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουτσαρ και ο ακτιβιστής δισεκατομμυριούχος Τομ Στάιερ ακολουθούν με 4% καθένας.

Ο χθεσινός θρίαμβος του Σάντερς, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται δημοκρατικός σοσιαλιστής, έκανε τους αντιπάλους του να υποστηρίξουν ο καθένας για τον εαυτό του πως βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να κάμψει την ορμή του πρώτου. Με τις προκριματικές της Νότιας Καρολίνας να απέχουν μία εβδομάδα και τις αναμετρήσεις της Σούπερ Τρίτης να αναμένονται μερικές ημέρες αργότερα, ιδού τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της Νεβάδα για τους κορυφαίους υποψηφίους:

«Κερδίσαμε την Νεβάδα! Οικοδομούμε ένα πρωτοφανές λαϊκό κίνημα και μαζί δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να πετύχουμε», δήλωσε ο Σάντερς με ανάρτηση στο twitter.

Συγχαρητήρια από τον Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη ήδη τον βετεράνο πολιτικό. «Φαίνεται ότι ο Τρελός Μπέρνι τα πάει καλά στη Σπουδαία Πολιτεία της Νεβάδα. Ο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι μοιάζουν τόσο αδύναμοι και αποκλείεται ο Μίνι Μάικ να αρχίζει ξανά την εκστρατεία του μετά τη χειρότερη εμφάνιση στην ιστορία των προεδρικών ντιμπέιτ. Συγχαρητήρια, Μπέρνι και μην τους επιτρέψεις να το αρπάξουν από εσένα», είπε ο Τραμπ με tweet του.

Με την νίκη του στην Νεβάδα, ο Σάντερς ενισχύει περαιτέρω τη δυναμική της υποψηφιότητάς του, ενόψει της «Σούπερ Τρίτης», στις 3 Μαρτίου, όταν θα ψηφίσουν δεκατέσσερις πολιτείες και θα κριθεί τεράστιος αριθμός αντιπροσώπων στο εθνικό συνέδριο του κόμματος.