Προβάδισμα της ΝΔ και πτώση της ΧΑ σε νέα δημοσκόπηση της ALCO

REUTERS

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με διαφορά 0,9 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ. Μικρή άνοδος του ΠΑΣΟΚ.

Συνεχίζεται η δημοσκοπική πτωτική πορεία της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με έρευνα της ALCO που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, η οποία διεξήχθη την περίοδο 1-3 Οκτωβρίου σε δείγμα 1000 ατόμων, δηλαδή μετά και τις τελευταίες εξελίξεις των συλλήψεων.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 0,9 μονάδες μπροστά, ενώ αυξάνει και το ποσοστό της από 21,5% που ήταν στις 25-26 Σεπτεμβρίου στο 22,8 %. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 20,3% στα τέλη Σεπτεμβρίου αυξήθηκε στο 21,9 %.

Μικρή άνοδο και για το ΠΑΣΟΚ που, από 5,9%, το ποσοστό του αυξήθηκε στο 6,2%, ενώ οριακή πτώση καταγράφουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατά 0,4 μονάδες από το 5,4% στο 5%.

Πτώση σημειώνει και η Χρυσή Αυγή από το 6,7% στο 6,4 %. Σημειώνεται πως τον Ιούνιο η Χρυσή Αυγή είχε ποσοστό 10.8%. Η ΔΗΜΑΡ ανέβηκε από το 3,5% στο 3,9% και το ΚΚΕ παρέμεινε σταθερό στο 4,7%.

Διαβάστε ακόμη: Kάλεσμα σε «Τάγμα Εφόδου» έγινε πριν τη δολοφονία Φύσσα

Με αναγωγή επί των εγκύρων στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με τους αναλυτές της ALCO, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 25,8%, ΣΥΡΙΖΑ 24,8%, Χρυσή Αυγή 7,2%, ΠΑΣΟΚ 7%, ΑΝΕΛ 5,7%, ΚΚΕ 5,3%, ΔΗΜΑΡ 4,4%.

Η πλειοψηφία, εξάλλου, των πολιτών εκφράζεται αρνητικά στην προοπτική πρόωρων εκλογών. Το 63% απαντά αρνητικά στο σχετικό ερώτημα, ενώ το 30% θετικά.

Συντριπτικά είναι τα ποσοστά των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση καθώς σχεδόν 7 στους 10, το 68% των ερωτηθέντων, απαντούν θετικά και μόλις ένα 22% θεωρεί ότι δεν είναι εγκληματική οργάνωση και 10% απαντούν ότι δεν γνωρίζουν.

Επίσης, το 66% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Χρυσή Αυγή είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία έναντι 26% που δεν τη θεωρεί επικίνδυνη και 8% των ερωτηθέντων δηλώνουν άγνοια. Σε σχετικό ερώτημα για τη διακοπή της χρηματοδότησης του κόμματος της ΧΑ, το 64% θεωρεί σωστή την απόφαση για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ διαφωνεί το 24%.

Σε ό,τι αφορά στον πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει ο πιο αξιόπιστος, με το 35% των ερωτηθέντων να απαντά ότι μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα εμπιστεύεται περισσότερο ως πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και το 24% τον Αλέξη Τσίπρα.