«Προβάδισμα» του Φώτη Κουβέλη για το προεδρικό αξίωμα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έντονες είναι, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή.

Ως την προσφορότερη επιλογή για το ύπατο αξίωμα της χώρας φαίνεται πως θεωρεί τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη παρασκηνιακές διεργασίες που στοχεύουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Η πρόταση υποψηφιότητας του κ. Κουβέλη -με την οποία φαίνεται να συμφωνεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος- συνιστά, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού, την κατάληξη μιας ευρύτερης στρατηγικής που περιλαμβάνει: την απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο, τη συμφωνία της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και την αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής μέσω των φοροελαφρύνσεων και της ανάπτυξης.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η εξασφάλιση αυτών των κατευθύνσεων κατά την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα σηματοδοτήσει την καθοριστική στροφή για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ως εκ τούτου ο κ. Κουβέλης δεν θα έχει λόγους να αρνηθεί την πρόταση.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η εκλογή μπορεί να διασφαλιστεί με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και ορισμένων ανεξάρτητων βουλευτών και να ακυρωθούν οι εκλογικοί σχεδιασμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης.