Πρόβλεψη: Αυτές οι εταιρείες θα «ταράξουν» τα νερά της Wall Street

Πρόβλεψη: Αυτές οι εταιρείες θα «ταράξουν» τα νερά της Wall Street
NEW YORK - AUGUST 15: Traders works on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) August 15, 2008 in New York City. Stocks were up in morning trading on Wall Street as the strengthening U.S. dollar drove global commodity prices down. (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Snapchat, Uber και Palantir: Γιατί οι αρχικές δημόσιες εγγραφές της αγοράς το 2017 μπορεί να είναι τεράστιες.

του Ααρών Πρέσμαν

Οι εργαζόμενοι του Fortune πρόσφατα κατήρτισαν τις προβλέψεις τους για το 2017. Ιδού μια από αυτές.

Για το μεγαλύτερο μέρος του 2016, η αγορά των αρχικών δημόσιων εγγραφών από εταιρείες τεχνολογίας ήταν ισχνή, στην καλύτερη περίπτωση. Ολοκληρώθηκαν μόλις τέσσερις μικρές συναλλαγές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αλλά καθώς άρχισε να μπαίνει το φθινόπωρο, η ζήτηση για αρχικές δημόσιες εγγραφές εταιρειών τεχνολογίας εκτοξεύτηκε και 10 επιχειρήσεις εισήλθαν στην αγορά συγκεντρώνοντας σχεδόν 2 δισ. δολάρια.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας κατασκευής διακομιστών (server) για cloud Nutanix σχεδόν τριπλασιάστηκε μέσα στις δύο πρώτες ημέρες της διαπραγμάτευσης, ενώ της εταιρείας λογισμικού για cloud Coupa Software κέρδισε 85% την πρώτη ημέρα συναλλαγών.

Επιπλέον, η αγορά φαίνεται να είναι σε άριστη κατάσταση για μια πολύ πιο ουσιαστική αναβίωση των αρχικών δημόσιων εγγραφών από εταιρείες τεχνολογίας το 2017.

Πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα νεοσύστατων επιχειρήσεων – από την εταιρεία ανάλυσης big data Palantir μέχρι την εταιρεία συμμετοχικής μετακίνησης Uber – έχουν υπαινιχθεί ότι μπορεί να προχωρήσουν σε αρχικές δημόσιες εγγραφές.

Και το Snapchat φέρεται να έχει ήδη καταθέσει αίτημα για αρχική δημόσια προσφορά το οποίο έχει μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Για πολλούς επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων που περιμένουν να πραγματοποιήσουν μεγάλα κέρδη, οι αρχικές δημόσιες εγγραφές των εταιρειών τεχνολογίας το 2017 έρχονται πάνω στην ώρα.

Διαβάστε ακόμα: To μεγαλύτερο tech-IPO της χρονιάς θα είναι made in Japan