Πρόβλημα για retail και θυγατρικές πολυεθνικών οι ελλείψεις προϊόντων

Πρόβλημα για retail και θυγατρικές πολυεθνικών οι ελλείψεις προϊόντων
(220506) -- NANJING, May 6, 2022 (Xinhua) -- Aerial photo taken on May 6, 2022 shows a view of the Longtan Container Terminal of Nanjing Port in Nanjing, Jiangsu province. Recently, in addition to epidemic prevention and control, Jiangsu Port Group has made efforts in the transportation of people's livelihood materials and important production materials, so as to ensure the safety and stability of the industrial chain and supply chain. (Xinhua/Li Bo) (Photo by Li Bo / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Οι προκλήσεις για τα γερμανικά σήματα και τα μηνύματα της Fourlis από ΙΚΕΑ και H&B.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης η διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας και των νέων προκλήσεων που πρόσθεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδύει κινδύνους σε θυγατρικές πολυεθνικών και retailers.

Οι γερμανικές βιομηχανίες, από τους κατασκευαστές πλυντηρίων μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκονται στη δίνη της κρίσης. Οι ελλείψεις ανταλλακτικών και μετά το αυξημένο κόστος ενέργειας και ο κίνδυνος διακοπής της παροχής φυσικού αερίου μεταφέρει αβεβαιότητες και στις ελληνικές θυγατρικές τους. Τα επιτελεία τους ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, δυνατότητα που έχουν για παράδειγμα οι εισαγωγείς γερμανικών προϊόντων.

Δεν είναι βέβαια μόνο τα γερμανικά σήματα που αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Οι περισσότερες από τις πιο γνωστές διεθνείς μάρκες, όπως η Coca-Cola, η Danone, η Nestle έχουν προχωρήσει διεθνώς σε αναπροσαρμογές στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους, λανσάρισμα νέων συσκευασιών μικρότερου μεγέθους αλλά και σε αυξήσεις τιμών για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος και ελλείψεις πρώτων υλών.

Επίσης, η σουηδική ΙΚΕΑ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις με τα out of stock προϊόντα, αν και το πρόβλημα περιορίζεται αισθητά με βάση τα μηνύματα από την αλυσίδα που αναπτύσσει στην Ελλάδα και γειτονικές αγορές ο όμιλος Fourlis. Όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων 9μήνου η διοίκηση του ομίλου, μέσα στο πρώτο μισό του 2023 εκτιμάται ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί πλήρως.

Πρόκειται για παράγοντα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα του σήματος. Σύμφωνα με τον Απόστολο Πεταλά, διευθύνοντα σύμβουλο της Fourlis, η ΙΚΕΑ «υπέφερε» τη διετία 2020-2021 αλλά και το 2022. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτή την περίοδο το σήμα είχε μεν την ευελιξία να μην προβεί σε ανατιμήσεις όπως ο ανταγωνισμός, λόγω της στρατηγικής της πολυεθνικής που απορρόφησε μέρος του κόστους των εμπορευμάτων, αλλά από την άλλη μεριά επηρεάστηκε τόσο από τους περιορισμούς λόγω πανδημίας που έπληξαν κυρίως τα μεγάλα καταστήματα όσο και από το out of stock, λόγω του μειονεκτήματος ότι ο όμιλος δεν μπορεί να αναζητήσει άλλους προμηθευτές ή άλλες αγορές προέλευσης των προϊόντων του σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό.

Εντωμεταξύ το out of stock προβάλλεται και ως ένας από τους λόγους που καθυστέρησε το λανσάρισμα της βρετανικής Holland & Barrett στην Ελλάδα, που αναμένεται ουσιαστικά στο α’ τρίμηνο του 2023. Μαζί με τη γραφειοκρατία, τις εγκρίσεις που απαιτούνται για τη διάθεση των διαφόρων κατηγοριών προϊόντων της μάρκας, η Holland & Barrett αντιμετώπισε κάποια προβλήματα επάρκειας προϊόντων το τρίτο τρίμηνο τα οποία όμως φαίνεται να ξεπερνιούνται όσο οδεύουμε προς το τέλος της χρονιάς.

Τα σημάδια στο δ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, καλλιεργούν προσδοκίες για επίλυση των θεμάτων αυτών απελευθερώνοντας δυναμική ανάπτυξης για τον όμιλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ