Το πρόβλημα καινοτομίας της Apple είναι πραγματικό

Το πρόβλημα καινοτομίας της Apple είναι πραγματικό
Photo:

Τι καινούριο μπορεί να φέρει ο τεχνολογικός κολοσσός για να επιστρέψει στις πωλήσεις ρεκόρ;

Των Άντριαν Κόβερτ και Τζουλιάν Πεπιτόν

Το πρόβλημα καινοτομίας της Apple είναι πραγματικό. Και είναι μάλλον απίθανο να σιγήσουν οι επικριτικές φωνές αν αυτό που θα αποκαλυφθεί από την εταιρεία σήμερα Τρίτη είναι απλώς μερικά πολύχρωμα iPhones.

Οι αντίπαλοι, όπως επισημαίνει και το CNN Money, έχουν πλέον φτάσει την Apple στις αγορές στις οποίες κάποτε κυριαρχούσε και τα μελλοντικά προϊόντα του τεχνολογικού γίγαντα φαίνεται να είναι περισσότερο εξελικτικά παρά επαναστατικά.

Προσθέστε σ’ αυτό ότι οι χρυσές ημέρες της ραγδαίας ανάπτυξης στα κύρια προϊόντα της Apple ανήκουν πλέον οριστικά στο παρελθόν. Τηλέφωνα και tablets από τη Samsung και από άλλες εταιρείες που κατασκευάζουν συσκευές με το λειτουργικό Android της Google έχουν πλέον ξεπεράσει σε πωλήσεις το iPhone και το iPad. Μόνο φέτος, οι μετοχές της Apple έχουν κατρακυλήσει κατά 30%, εν μέρει εξαιτίας ανησυχιών ότι η Apple δεν έχει πλέον κανένα άσο στο μανίκι της.

Διαβάστε ακόμη: Τα 15 προϊόντα-σταθμοί της Apple

Μπορεί λοιπόν η εταιρεία να προσπεράσει και πάλι τον ανταγωνισμό μέσω άλλης μιας συναρπαστικής καινοτομίας;

Παρά τη φήμη της, η Apple δεν ήταν ποτέ η εταιρεία εκείνη που θα δημιουργούσε μία εντελώς νέα αγορά. Η Apple δεν εφηύρε το PC, ούτε το MP3 player, το smartphone ή το tablet.

Αντίθετα, η εταιρεία παραδοσιακά άφηνε τους ανταγωνιστές να σπρώχνονται μεταξύ τους στην προσπάθειά τους να μπουν πρώτοι σε μία αγορά. Οι αντίπαλοι έστηναν την αγορά και την καταναλωτική προτίμηση για ένα νέο τύπο προϊόντος και στη συνέχεια η Apple έμπαινε στο παιχνίδι με μία εξαιρετικά εκλεπτυσμένη συσκευή γεμάτη λειτουργίες που κανένας δεν είχε δει ποτέ πριν.

Διαβάστε ακόμη: Το iOS 7 έρχεται. Είναι η συσκευή σας έτοιμη;

Το πρόβλημα για την Apple είναι ότι οι αγορές στις οποίες πρόκειται να μπει από δω και πέρα χαρακτηρίζονται από ανεξακρίβωτες δυνατότητες και ευκαιρίες.

Οι συσκευές που φοριούνται (wearable devices) αποτελούν μία νέα hot τεχνολογική τάση και η Apple είναι σχεδόν βέβαιο ότι ετοιμάζει ένα «έξυπνο» ρολόι. Όμως, ο συγκεκριμένος χώρος είναι εξαιρετικά νέος και η Apple πρέπει να νοιάζεται όχι μόνο για το πώς θα προσφέρει ένα καινούργιο εκλεπτυσμένο προϊόν, αλλά και για το πώς θα πείσει τις μάζες ότι αυτές οι συσκευές είναι τόσο αναγκαίες όσο τα laptop ή τα smartphone.

Διάφοροι αντίπαλοι εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη ενός προϊόντος που θα αποτελέσει το μελλοντικό αντικαταστάτη της τηλεόρασης, συμπεριλαμβανομένης της Google, της Intel, και της Microsoft. Όμως, οι πάροχοι της καλωδιακής τηλεόρασης δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ακολουθήσουν. Και χωρίς τη συναίνεσή τους, μία «iTV» της Apple δεν πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε τηλεοπτικές εκπομπές έτσι όπως τα iTunes άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε μουσική.

Διαβάστε ακόμη: Η Samsung έφερε το «έξυπνο» ρολόι της

Ένα στοιχείο που έχει διαφύγει της προσοχής πολλών, πάντως, είναι το Siri, η φωνητική μηχανή αναζήτησης των συσκευών με iOS. Το Siri έχει αντιμετωπιστεί περίπου ως αστείο από τότε που κυκλοφόρησε με το iPhone 4S το 2011. Κι όμως, είναι εύκολο να δει κάποιος πώς η Apple σπρώχνει το Siri προς μία κατεύθυνση που ξεφεύγει από τα όρια της φωνητικής αναζήτησης.

Για παράδειγμα, το Siri θα μπορούσε να συνδέσει μεταξύ τους το smartphone, το tablet και το PC σας, επιτρέποντας μία ανεμπόδιστη μετάβαση από τη μία συσκευή στην άλλη.

Εν τέλει, το Siri θα μπορούσε να αναδειχθεί στον κεντρικό εγκέφαλο του σπιτιού σας. Αν η Apple αναπτύξει ένα οικοσύστημα για τη διαχείριση και τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συσκευών (λάμπες, κλειδαριές, φούρνους, θερμοστάτες, κλπ), με τις δικές του ξεχωριστές συσκευές, τότε η εταιρεία θα μπορούσε να βρεθεί πρωτοπόρος της επανάστασης του «έξυπνου» σπιτιού.

Διαβάστε ακόμη: Το Internet των… πραγμάτων!

Η AT&T, η Google και άλλοι έχουν επίσης διερευνήσει το έδαφος γύρω από το διασυνδεδεμένο σπίτι. Η χρήση smartphone και διασυνδεδεμένων συσκευών για την τροφοδοσία όλης της κατοικίας σας είναι ένα τεράστιο όραμα. Μέχρι τώρα, η τεχνολογία δεν έχει υπάρξει ούτε φτηνή, ούτε αρκετά καθολική ώστε να φαντάζει και αρκετά χρήσιμη.

Πάντως, το αποκαλούμενο και «Διαδίκτυο των Αντικειμένων» θα αποτελέσει τεράστιο επιχειρηματικό πεδίο. Η Amazon έχει αφιερώσει ως και ξεχωριστή ενότητα στη συγκεκριμένη κατηγορία. Και με το Siri, η Apple θα μπορούσε να ξεχωρίσει από νωρίς στην εν λόγω αγορά.

Πρέπει μήπως η Apple να συνδεθεί με κάθε νέα τεχνολογική τάση για να παραμείνει συναφής; Σίγουρα όχι. Όμως, ούτε και το να εστιάσει αποκλειστικά στα ήδη καθιερωμένα της προϊόντα φαντάζει σαν μία έξυπνη στρατηγική.