Προβλήματα σε ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες λόγω κακοκαιρίας

Προβλήματα σε ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες λόγω κακοκαιρίας
Τα κύματα κτυπούν στην προβλήτα από την κακοκαιρία, δημιουργώντας προβλήματα στο λιμάνι της Κορίνθου, ενώ με δυσκολία εκτελούνται τα δρομολόγια, την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018. Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που κατά τόπους στο Αιγαίο φτάνουν έως και τα 9 μποφόρ. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία πτήση από Λάρνακα δεν προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά στην Αθήνα και καθυστερήσεις παρατηρούνται σε αφίξεις από άλλους προορισμούς.

Μικροπροβλήματα σε ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στα 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 10.

Από το πρωί δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τη Ραφήνα για Κυκλάδες. Επίσης, κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κεραμωτή Καβάλας- Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη.

Τέσσερις πτήσεις με προορισμό το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ακυρώθηκαν μέχρι στιγμής, καθώς δεν κατέστη δυνατή η προσγείωση των αεροσκαφών λόγω των δυνατών ανέμων και της χαμηλής νέφωσης.

Συγκεκριμένα δεν προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης τα αεροπλάνα που εκτελούσαν τις πτήσεις από Λάρνακα, Νυρεμβέργη, Βερολίνο και Αθήνα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννη Παπάζογλου.

Λόγω της αδυναμίας προσγείωσης του αεροπλάνου που εκτελούσε την πτήση Αθήνα- Θεσσαλονίκη δεν έγινε και η αντίστοιχη προγραμματισμένη πτήση Θεσσαλονίκη- Αθήνα. Ακυρώθηκαν επίσης οι πτήσεις για Καλαμάτα και για Σάμο και Σκύρο κάτι που είναι σύνηθες, επειδή εκτελούνται με μικρότερα αεροσκάφη.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στη Ροδόπη και την Ξάνθη τέθηκε σε ισχύ για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

Με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Ξάνθης, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής- Πόρτο Λάγους- Ξάνθης.

Οι οδηγοί που κινούνται στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Σε επιφυλακή θα παραμείνουν οι υπηρεσίες των δήμων λόγω της χιονόπτωσης

Σε επιφυλακή θα παραμείνουν και τις επόμενες ώρες οι υπηρεσίες των δήμων σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης λόγω της χιονόπτωσης που σημειώνεται από τα ξημερώματα και των χαμηλών θερμοκρασιών που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ωκεανίς».

Η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης διεξάγεται κανονικά, ωστόσο μικροπροβλήματα παρατηρούνται σε στενά των δήμων Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου.

Οι αλατιέρες και οι υδροφόρες του δήμου Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να ρίχνουν αλάτι και αλατόνερο σε δρόμους και πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και των πεζών να γίνεται χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, εξαιτίας της χιονόπτωσης δεν πραγματοποιήθηκε η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Στην περιοχή της Θέρμης δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος, Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αλατιέρες συνέδραμαν για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι στα ορεινά χωριά, Περιστερά, Λιβάδι, Άγιο Αντώνη και Μονοπήγαδο.

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στο δήμο Λαγκαδά, παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα ιδιαίτερα στα ορεινά χωριά Πετροκέρασα, Σοχό, Λαχανά και Όσσα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιάννη Καραγιάννη, οι υπηρεσίες θα παραμείνουν σε επιφυλακή και κατά τη διάρκεια της νύχτας για ενδεχόμενο παγετού.

Στο δήμο Ωραιοκάστρου οι κεντρικοί δρόμοι είναι ανοιχτοί και υπάρχουν προβλήματα μόνο σε παράδρομους, ενώ άνοιξε ο δρόμος Μελισσοχωρίου-Ωραιοκάστρου που είχε κλείσει νωρίς το πρωί λόγω της χιονόπτωσης.

Προβλήματα από τα χιόνια παρουσιάστηκαν στα Μετέωρα και την Εφεδρούπολη του δήμου Παύλου Μελά, όπως επίσης και σε στενά του Ρετζικίου του δήμου Νεάπολης- Συκεών. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Νεάπολης- Συκεών, Αλέκο Σιμητόπουλο, τις επόμενες ώρες με την υποχώρηση του φαινομένου θα καθαριστούν όλοι οι δρόμοι και τα σχολεία.

Ελεγχόμενη χαρακτηρίζει την κατάσταση στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, τονίζοντας πως όλοι οι άξονες είναι ανοιχτοί και προσβάσιμοι. Ωστόσο, χωρίς ρεύμα έμεινε το πρωί η περιοχή του Αγγελοχωρίου, εκεί όπου έσπευσαν συνεργεία της ΔΕΗ να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

Σε επιφυλακή παραμένει και ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου, οι δημότες του οποίου μπορούν να προμηθευτούν αλάτι από κεντρικά σημεία, ενώ δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα χρησιμοποιεί στη μάχη του χιονιά ο δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη.

Επί ποδός- χωρίς όμως να παρατηρούνται προβλήματα- παραμένουν οι δήμοι Χαλκηδόνας, Βόλβης και Δέλτα με τα συνεργεία των δήμων να έχουν ρίξει αλάτι στους κεντρικούς οδικούς άξονες, ενώ κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στον δήμο Καλαμαριάς, όπως είπε ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Έντονη χιονόπτωση στη δυτική Θεσσαλία

Έντονη είναι η χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά των δήμων Πύλης και Μετεώρων στο νομό Τρικάλων, όπου το χιόνι σε ορισμένα σημεία έχει φτάσει τα 20 εκατοστά.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ωστόσο, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις μετακινήσεις των οδηγών.

Το ύψος του χιονιού σε ορισμένα σημεία έχει φτάσει στα 20 εκατοστά. Χιονόπτωση έχουμε και στο νομό Καρδίτσας όπου το ύψος του χιονιού, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Τσιάκο, στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου ξεπερνά τα 20 εκατοστά. Σύμφωνα με τον ίδιο οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Λάρισα: Χιόνια σε ορεινές περιοχές του νομού

Στα λευκά έχουν «ντυθεί» ορισμένες ορεινές περιοχές του νομού Λάρισας, από το χιόνι που έφεραν η κακοκαιρία και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Στην περιοχή της Σπηλιάς Κισσάβου το χιόνι φτάνει τα 20 εκατοστά, ενώ παρόμοιο φαινόμενο σημειώνεται στη Καλλιπεύκη του δήμου Τεμπών, όπως και σε Μελιβοία, Καρίτσα, Σκλήθρο του δήμου Αγιάς.

Μηχανήματα των δήμων του νομού, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν όπου χρειάζεται, ενώ δεν εντοπίζονται μέχρι στιγμής προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Δείτε ακόμη: Βροχές, χαλάζι και χιόνια φέρνει η «Ωκεανίς»- Σε ποιες περιοχές χτυπάει η κακοκαιρία