Προβληματίζει η έξαρση κρουσμάτων- Επιστρατεύεται και η τοπική αυτοδιοίκηση

Προβληματίζει η έξαρση κρουσμάτων- Επιστρατεύεται και η τοπική αυτοδιοίκηση
Κάτοικοι της Κορίνθου φορώντας προστατευτικές μάσκες περιπατάνε σε δρόμο της πόλης, Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την έντονη ανησυχία της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η αυξητική τάση των ημερήσιων κρουσμάτων νέου κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, με την επιστημονική κοινότητα να προειδοποιεί ότι βρισκόμαστε στο χείλος του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης αποτύπωσε χθες σε ανάρτησή του τη σημαντικότατη, όπως είπε, αύξηση τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας που αγγίζει έως και το 266%. Σύμφωνα με τον καθηγητή και αρκετά μέλη της επιστημονικής κοινότητας, βρισκόμαστε προ  των πυλών του τέταρτου κύματος.

Τον προβληματισμό του για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξέφρασε χθες και ο πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ήδη καταγράφεται αύξηση των ενεργών κρουσμάτων της τάξης του 75% μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα έχει κυριαρχήσει το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού.

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, έβαλε στην εξίσωση το ζήτημα των ανεμβολίαστων και τον κίνδυνο που διατρέχουν. «Μόνη λύση για την αποτροπή εξάρσεων και την αποφυγή νέων μεταλλάξεων, είναι ο εμβολιασμός», είπε αναφέροντας πως τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ των εμβολίων. «Στην ηλικιακή ομάδα 60-80  ετών στο σύνολο των διασωληνωμένων των τελευταίων τριών μηνών, το 99,08% ήταν ανεμβολίαστοι. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα στο σύνολο των θανόντων των τριών τελευταίων μηνών, το 99,02% ήταν ανεμβολίαστοι.   Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και σαφές: Το εμβόλιο σώζει ζωές», τόνισε.

Έχοντας ως δεδομένο ότι τα κρούσματα να αυξάνονται, οι εμβολιασμοί έχουν περιπέσει σε αδράνεια και η μετάλλαξη Δέλτα έχει βάλει πλώρη για την επικράτησή της, στόχος αναδεικνύεται η επιτάχυνση της «επιχείρησης Ελευθερίας» και η σύνταξη ενός εναλλακτικού σχεδίου που προβλέπει πρόσθετα μέτρα και επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων.

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε την έξαρση των κρουσμάτων με τις δραστηριότητες ψυχαγωγίας και την κινητικότητα των νέων. Έτσι, στη σύσκεψη τονίστηκε ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους, ενώ παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες -που έχουν ήδη ανακοινωθεί- στις 15 Ιουλίου.

Να σημειωθεί ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο απορρίπτουν το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού πως «η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη».

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκαν αρκετά κυβερνητικά στελέχη με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο να τονίζει πως «όταν το 60% και πλέον, του πληθυσμού έχει κάνει το εμβόλιο και είναι θωρακισμένο, θα ήταν αδιανόητο πολιτικά, δικαιοπολιτικά, συνταγματικά, οικονομικά και δημοσιονομικά, να επιμένουμε σε οριζόντια κλεισίματα. Οι παρεμβάσεις προφανώς θα υπάρχουν αλλά πολύ εστιασμένα, εκεί όπου υπάρχει ο ιός, για να καταπνίγεται. Οριζόντια μέτρα δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξαναληφθούν».

Στο επίκεντρο η διασκέδαση

«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός δίνοντας τον τόνο της κυβερνητικής προσπάθειας της επόμενης περιόδου, «να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού».

Στόχος να ανέβει ο ρυθμός των εμβολιασμών

«Ο στόχος του εμβολιασμού δεν μπορεί να μένει πίσω το καλοκαίρι», πρόσθεσε υποδεικνύοντας πως στην κυβέρνηση ανησυχούν πως το χαλαρό κλίμα που επικρατεί το καλοκαίρι θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών. Γι’ αυτό και αναζητούν τρόπους προσέγγισης, κυρίως των νεότερων ηλικιών, και αναπτέρωσης του ρυθμού των εμβολιασμών.

Μάλιστα για να επιταχύνει τους εμβολιασμούς σε περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά, η κυβέρνηση επιστρατεύει την τοπική αυτοδιοίκηση και πρόσωπα με επιρροή στις τοπικές κοινωνίες.

Τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ανέλαβε από τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που αποφασίστηκε, στο εξής θα υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και των ΟΤΑ, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή, ώστε να γίνει πιο στοχευμένη η προσπάθεια πειθούς των πολιτών που είναι καχύποπτοι έναντι των εμβολίων.

Η εκστρατεία αποφασίστηκε να γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά ακόμα και πόρτα – πόρτα και θα αφορά όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν. Στη συνέχεια, ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ανεμβολίαστων, θα αναλαμβάνουν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς έναντι των εμβολίων.

Παρεμβάσεις

Το επόμενο διάστημα οι παρεμβάσεις θα κινηθούν σε τρεις άξονες:

1. Εντατικοποίηση των ελέγχων και λήψη αυστηρών μέτρων για όσες επιχειρήσεις -κυρίως στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης- δεν τηρούν τα μέτρα. Στο τραπέζι είναι η αυστηροποίηση των προστίμων για τους παραβάτες, ενώ αναζητούνται και κίνητρα για τους συνεπείς επιχειρηματίες

2. Λήψη πρόσθετων μέτρων για τους πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι. Ο «κλοιός» σταδιακά σφίγγει και είναι χαρακτηριστικό πως πλέον οι μετακινήσεις προς τα νησιά γίνονται με μοριακό ή rapid test (δεν αφορά όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή έχουν νοσήσει). Μάλιστα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα για τις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα να εφαρμοστούν και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό για τους μη εμβολιασμένους πολίτες

3. Εντατικοποίηση της συζήτησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων (με την αρχή να γίνεται από τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων). Παράλληλα τα μέτρα χαλάρωσης που έχουν ήδη ληφθεί θα επανεξετάζονται ανά τακτά διαστήματα, καθώς το τοπίο παραμένει ρευστό. Η συζήτηση έχει «φουντώσει» και για το θέμα της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους