Προβλήθηκε στο φεστιβάλ Βενετίας η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο δωμάτιο»

Προβλήθηκε στο φεστιβάλ Βενετίας η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο δωμάτιο»
epa07806859 (L-R) Greek actor Alexandros Bourdoumi, Italian actress Valeria Golino, French filmmaker Costa-Gavras and Greek actor Christos Loulis pose at a photocall for 'Adult in the Room' during the 76th annual Venice International Film Festival, in Venice, Italy, 31 August 2019. The movie is presented in out of competition. Costa-Gavras will receive the Premio Jager-LeCoultre Glory to Filmmaker 2019 at the festival running from 28 August to 07 September. EPA/CLAUDIO ONORATI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι δήλωσε ο σκηνοθέτης.

Προβλήθηκε σήμερα στο φεστιβάλ Βενετίας η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο δωμάτιο» από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, παρουσία του ίδιου του Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως τόνισε ο Κώστας Γαβράς σε συνέντευξή του μετά την προβολή της ταινίας, η ιδέα ήταν της γυναίκας του Μισέλ Ρε, η οποία διάβασε το βιβλίο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και αμέσως τηλεφώνησε στο σύζυγό της και του είπε «αυτή είναι η επόμενη ταινία σου».

Μαζί με τον Κώστα Γαβρά ήταν οι συνεργάτες του, η παραγωγός Μισέλ Ρέι-Γαβρά κι από τον Χρήστο Λούλη και τη Βαλέρια Γκολίνο, ως τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη και τον Αλεξάντρ Ντεσπλά που υπογράφει το soundtrack.

Ο Χρήστος Λούλης υποδύεται τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα υποδύεται ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης. Στην ταινία συμμετάσχουν πολλοί Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί που υποδύονται τους πρωταγωνιστές της περιόδου εκείνης, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ.

Κώστας Γαβράς για την έμπνευση της ταινίας

«Η ιδέα για μια ταινία για την ελληνική κρίση υπήρχε ήδη από το 2007, όταν ο Πρέσβης της Κύπρου στο Παρίσι, πολύ πριν ξετυλιχθεί το δράμα, μου είπε η Ελλάδα οδεύει προς την καταστροφή. Μου εξήγησε ακριβώς τι θα συνέβαινε και δυο χρόνια αργότερα, πράγματι, ξεκίνησε η κρίση. Άρχισα να συλλέγω πληροφορίες για να καταλαβαίνω τι συμβαίνει. Στο κεφάλι μου είχα την ιδέα να κάνω μια ταινία γι’ αυτό το θέμα, χωρίς να έχω μια δραματική κατεύθυνση ακόμα, ώσπου η Μισέλ (Ρέι Γαβρά, παραγωγός και σύζυγος του Κώστα Γαβρά), μου έστειλε ένα άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη και είπα, αυτό είναι η ταινία. Συναντηθήκαμε πολλές φορές με τον Βαρουφάκη, μου μίλησε, μου εξήγησε, μου έβαλε ν’ ακούσω ηχογραφήσεις που είχε κάνει από το Eurogroup ο ίδιος γιατί ακόμα δεν υπήρχαν ντοκουμέντα στη δημοσιότητα. Μου είπε ότι θα έγραφε ένα βιβλίο, του είπα θα το διαβάσω και θα δούμε. Μου έστελνε κεφάλαιο-κεφάλαιο. Και όταν ολοκληρώθηκε είπα, ναι, αυτό θα είναι η ταινία. Αυτή η συνομιλία διήρκεσε τρία χρόνια. Έγραψα το σενάριο, ξεκινήσαμε το κάστινγκ και την αναζήτηση χρημάτων».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Κώστας Γαβράς έκανε αρκετά πολιτικά σχόλια. Δήλωσε πως «η ευρωπαϊκή Αριστερά απέτυχε παντού και πως η Ευρώπη μετατρέπεται σε νεοφιλελεύθερη αυτοκρατορία». «Πρέπει να σκεφτούμε τι είναι η Αριστερά. Για μένα δεν είναι οι άνθρωποι, αλλά ιδέες για την κοινωνία, μια φιλοσοφία ζωής. Και αυτή τη φιλοσοφία την εμπιστευτήκαμε σε άνδρες που απέτυχαν», είπε ο σκηνοθέτης σε δημοσιογράφους σήμερα όταν κλήθηκε να μιλήσει για το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο των λαϊκιστών στην Ευρώπη, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η γερμανική προεδρία της Ε,Ε. θα αλλάξει τα πράγματα. Απόψε, λίγο πριν την προβολή του «Ενήλικοι στην Αίθουσα» ο Κώστας Γαβράς θα τιμηθεί με το βραβείο Jeager-Lecoultre για το συνολικό έργο του και την κινηματογραφική του καριέρα.

Η ταινία θα προβληθεί στην Ελλάδα στις 3 Οκτωβρίου.