Προβολή κινηματογραφημένης συναυλίας «Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα», σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου

Πρόκειται για ένα βαθιά ελληνικό έργο που μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μάς θυμίζει πως δεν είμαστε μόνο κληρονόμοι, αλλά και συνεχιστές ενός σπάνιου πολιτισμού.

Με μεγάλο ενθουσιασμό παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι στο Μουσείο της Ακρόπολης, την προβολή του μουσικο-κινηματογραφικού έργου «Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα», ένα έργο σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου και ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Ο συνθέτης αφιέρωσε το έργο του στον Μίκη Θεοδωράκη.

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Η σπάνια αυτή μουσική ταινία έκλεψε τις εντυπώσεις και οι συντελεστές της χειροκροτήθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου της Ακρόπολης, ανάμεσά τους και ο Κώστας Μακεδόνας μαζί με την Βερόνικα Δαβάκη, την σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και τον επί χρόνια συνεργάτη του και συνθέτη Γιώργο Φλωράκη, οι οποίοι τραγούδησαν στην ταινία.

Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Βερόνικα Δαβάκη

Ένα βαθιά ελληνικό έργο που μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μάς θυμίζει πως δεν είμαστε μόνο κληρονόμοι, αλλά και συνεχιστές ενός σπάνιου πολιτισμού. Στη συναυλία της ταινίας συμμετείχαν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό την διεύθυνση του Στάθη Σούλη.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Βερόνικα Δαβάκη, Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Συνδιοργάνωση της VD arts με την συμμετοχή του ΕΟΤ, της Περιφέρειας  Αττικής, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Πρεσβείας της Κίνας και την ευγενική υποστήριξη της ΕΡΤ, στα πλαίσια του εορτασμού των 70 χρόνων του ΕΟΤ.  Το ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη είναι δομημένο πάνω στα επτά χρώματα της ίριδος που αντιπροσωπεύουν και επτά στάδια της ζωής.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε πέρυσι στον Αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο όπου και κινηματογραφήθηκε σε σκηνοθεσία Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα. Για τη σχηματοποίηση αυτού του νοήματος, τα γυρίσματα ξεκίνησαν την αυγή και ολοκληρώθηκαν ακριβώς στη δύση του ηλίου, με πλάνα από ολόκληρη την πορεία του φωτός γύρω από τον ναό. Στην ταινία παρακολούθησαν σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση και τον ομηρικό ύμνο στον Ποσειδώνα τον οποίο μελοποίησε ο συνθέτης για να ευχαριστήσει για την τιμητική φιλοξενία του τον επιβλητικό ναό του Μεγάλου Θεού.

Η συναυλία θα είναι σύντομα διαθέσιμη στο Ertflix για περιορισμένες μεταδόσεις.