Προβόπουλος: Οι δύο προϋποθέσεις για την ανάκαμψη

Προβόπουλος: Οι δύο προϋποθέσεις για την ανάκαμψη

«Ισχυρότερες σήμερα οι ελληνικές τράπεζες» σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ. 

Την εκτίμηση της Κομισιόν για οριακή ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2014, συμμερίζεται ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της. «Ισχυροποιούνται οι πιθανότητες το 2013 να είναι ο τελευταίος χρόνος της ύφεσης» ανέφερε ο κ. Προβόπουλος και έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να επαληθευτεί η πρόβλεψη ανάκαμψης το 2014.

Πρώτον αποφασιστικότητα και συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης καθώς, όπως είπε, τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Αντίθετα, επιτάσσουν συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για να διατηρηθεί σε μόνιμη βάση και να διευρυνθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης.

Δεύτερον, αποσόβηση ή έστω ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων που θα ήταν δυνατόν να προκύψουν από επιδείνωση του κοινωνικοπολιτικού κλίματος, λόγω των συνήθων αντιπαραθέσεων και της πόλωσης εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η μετάβαση χωρίς καθυστέρηση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ανέφερε ο κ. Προβόπουλος. Θα πρέπει να είναι προτεραιότητα το χαμηλό γραφειοκρατικό κόστος για τις επιχειρήσεις, ο αποτελεσματικός δημόσιος τομέα, ένα σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο. Απαιτείται, όπως σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ εκ βάθρων ανασυγκρότηση του κράτους, θεσμικός εκσυγχρονισμός σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η απονομή της δικαιοσύνης. Παράλληλα, είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα φορολογικό σύστημα σταθερό και φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την εργασία, αλλά αυστηρό απέναντι στη φοροδιαφυγή.

Διαβάστε ακόμη: Ο τελικός «λογαριασμός» για τις τράπεζες

Ο ρόλος των τραπεζών
«Το τραπεζικό σύστημα είναι μοχλός για την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα και οφείλει να πρωτοστατήσει στηρίζοντας αποτελεσματικά την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα της οικονομίας, σημείωσε ο κ. Προβόπουλος.

Πρέπει να στηρίξει δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης οι νέες πιστώσεις. Χαρακτήρισε «ανώφελο και επικίνδυνο αδύναμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις και κορεσμένοι κλάδοι να αφεθούν να λειτουργούν με όρους του παρελθόντος».

H Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των “stress tests” σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών την επόμενη εβδομάδα.  Όπως ανέφερε ο κ. Προβόπουλος από το βήμα της γενικής συνέλευσης η BlackRock στην τρέχουσα άσκηση, αξιολόγησε στοιχεία με μεγαλύτερη ανάλυση για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια των δανείων, ενώ παρέσχε επίσης εκτίμηση για τα δάνεια των μεγαλύτερων θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

Αυτή τη φορά, η Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποίησε ως εξωτερικούς συμβούλους τις εταιρείες Ernst & Young και Rothschild. Με στόχο την πλήρη διαφάνεια, την ερχόμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της άσκησης, μαζί με αναλυτικές λεπτομέρειες της μεθοδολογίας και των σεναρίων που χρησιμοποιήθηκαν.

Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος θα έχουν συναντήσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αντικείμενο τις τεχνικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της άσκησης.