Προβόπουλος: «Tο Grecovery είναι καθ’ οδόν»

Προβόπουλος: «Tο Grecovery είναι καθ’ οδόν»

Για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη νέα εποχή για το εθνικό τραπεζικό σύστημα μίλησε στο Λονδίνο ο διοικητής της ΤτΕ.

Την εκτίμηση ότι  το 2014 η ελληνική οικονομία «αρχικά, με δειλά βήματα» θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος σε ομιλία του στο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (OMFIF) στο Λονδίνο, με θέμα: «Η ελληνική κρίση: Από το Grexit στο Grecovery».

«Οι θυσίες του ελληνικού λαού πλέον αποδίδουν καρπούς. Είμαι αισιόδοξος ότι η επαναφορά της Ελλάδας στην ανάπτυξη -το Grecovery– είναι καθ’ οδόν», είπε ο κ. Προβόπουλος και αρίθμησε τρεις παράγοντες στους οποίους βασίζεται η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Διοικητή της ΤτΕ, τον πρώτο παράγοντα αποτελούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων που έχουν συμβάλει σημαντικά στην πρόοδο της ανταγωνιστικότητας, η οποία με τη σειρά της έχει βελτιώσει τις εξαγωγές. Δεύτερον, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η οποία και αυτή με την σειρά της θα στηρίξει την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Τρίτον, το ότι η δημοσιονομική απορρόφηση θα είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Διαβάστε ακόμη: Προβόπουλος σε τραπεζίτες: «Μειώστε τα κόκκινα δάνεια»

Ο κ.Προβόπουλος μίλησε για τη σημαντική πρόοδο που σημειώνει η ελληνική οικονομία για την αντιμετώπιση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, απαραίτητων για τον μετασχηματισμό της σε μια εξωστρεφή οικονομία.

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέλυσε επίσης τις δράσεις της Τράπεζας για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα. «Η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος υπήρξε τεράστια» είπε, ενώ τόνισε πως «καθώς εντάθηκε η κρίση, η ΤτΕ έλαβε μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος». Όπως είπε, η προσπάθεια της ΤτΕ επικεντρώθηκε σε δύο μέτωπα: στη διαφύλαξη της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και στην αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας.

Ακόμη, ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στον σχεδιαζόμενο κώδικα συμπεριφοράς των τραπεζών με τους δανειολήπτες, που θα ισχύσει από το 2015. Στόχος του κώδικα αυτού είναι η διασφάλιση της μέγιστης δυνατής αποπληρωμής των καθυστερούμενων δανείων και η χαλάρωση των πιέσεων στους δανειολήπτες εκείνους που, επί του παρόντος, έχουν μειωμένη ικανότητα αποπληρωμής των χρεών τους. Η βελτίωση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, αποδεσμεύοντας πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, όπως εξήγησε.

Διαβάστε ακόμη: PwC: Τα κόκκινα δάνεια θα φτάσουν το 40% το 2014

Αναφερόμενος στις σημερινές ενέργειες της ΤτΕ, είπε πως «τώρα εφαρμόζουμε τη δεύτερη φάση της στρατηγικής μας. Η φάση αυτή περιλαμβάνει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας των τραπεζών, που θα τους επιτρέπει να αποπληρώσουν τις κρατικές ενισχύσεις και να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αφού απέκτησαν τα υγιή χαρτοφυλάκια όσων ιδρυμάτων εξυγιάνθηκαν ή συγχωνεύθηκαν, οι τράπεζες αξιοποιούν τώρα συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, εξαλείφοντας έτσι περαιτέρω το πλεονάζον δυναμικό και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους. Επιπλέον, στρέφουν και πάλι την προσοχή τους στις κύριες δραστηριότητές τους, εκποιώντας στοιχεία ενεργητικού που δεν συνδέονται με την κύρια δραστηριότητά τους και εξορθολογίζοντας τα δίκτυα και τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό».

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε επίσης τα σημαντικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας «από την κορύφωση της κρίσης, στα μέσα του 2012, έως σήμερα. Μεταξύ αυτών, ο κ. Προβόπουλος ανάφερε πως «οι διαφορές αποδόσεων έναντι του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου έχουν μειωθεί περίπου κατά 1.800 μονάδες βάσης, στις 700 μονάδες βάσης περίπου. Οι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχουν αυξηθεί κατά 85% περίπου. Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 9%. Η εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα έχει μειωθεί κατά 50% περίπου. Οι δείκτες οικονομικού κλίματος έφθασαν πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας. Τα δίδυμα ελλείμματα έχουν μετατραπεί σε δίδυμα πλεονάσματα».

Τα πρόσφατα στοιχεία του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στον τομέα της μεταποίησης για τον Ιανουάριο του 2014 δείχνουν επέκταση για πρώτη φορά μετά από 53 μήνες».

Τη διάλεξη παρακολούθησαν περίπου 150 επιφανή στελέχη επενδυτικών οίκων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και κρατικών επενδυτικών ταμείων. Η ομιλία ήταν μέρος της ενότητας «Golden Series» που διοργανώνει η δεξαμενή σκέψης OMFIF (Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοοικονομικών Ιδρυμάτων).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Προβόπουλος: Σταθερή οικονομία και τέλος στην ύφεση το 2014