«Ψαλίδι» από το πρώτο ευρώ της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις

Η περικοπές θα γίνονται από το πρώτο ευρώ των διαφορών που θα προκύψουν από τη σύνταξη όπως θα υπολογιστεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Μειώσεις ακόμα και στις πολύ χαμηλές συντάξεις εφόσον ο επανυπολογισμός βγάλει θετικές «προσωπικές διαφορές» περιλαμβάνει το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη για το 2019.

Η περικοπές θα γίνονται από το πρώτο ευρώ κιόλας  των διαφορών που θα προκύψουν μεταξύ της σύνταξης όπως καταβάλλεται και αυτής που θα προκύψει εάν υπολογιστεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια να διασώσει τις κύριες συντάξεις από πολύ υψηλά ποσοστά περικοπών –της τάξης του 40%– σχεδιάζει την εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου μειώσεων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής θα κινηθεί πέριξ του 20% με 25%. Αν και θα ήθελε, μάλιστα, να υπάρξει κι ένα κατώφλι στις μειώσεις, κάτι τέτοιο δεν έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θεωρείται πολύ δύσκολο να «περάσει» όχι μόνο από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ αλλά από το σύνολο των θεσμών.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, καθώς μπορεί στο Eurogroup της 7ης Απριλίου να επιτεύχθηκε η πολιτική συμφωνία, όμως οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα κρίνουν και το αποτέλεσμα, θα «κλειδώσουν» στην Αθήνα.

Στις κυβερνητικές προθέσεις είναι να υπάρξει ένα «πλαφόν» προστασίας ώστε να μη γίνουν πολύ μεγάλες περικοπές σε συντάξεις, οι οποίες μάλιστα έχουν υποστεί ήδη πολύ σημαντικές μειώσεις και στο παρελθόν. Οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από το πρώτο ευρώ σε κάθε σύνταξη για την οποία ο επανυπολογισμός βγάζει «θετική» προσωπική διαφορά. Από το υπουργείο Εργασίας, πάντως, σύφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, εκτιμούν ότι η μέση σύνταξη των 700 ευρώ στο ΙΚΑ δεν θα θιγεί. Θα θιγούν βέβαια κατώτατες συντάξεις για τις οποίες οι προσωπικές διαφορές είναι μικρές. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ακόμη και αυτοί που λαμβάνουν τα κατώτατα όρια θα υποστούν περικοπές της τάξης των 40 ευρώ τον μήνα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις, στις περιπτώσεις αναπηρικών συντάξεων ή συντάξεων χηρείας, καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού τους οδηγεί σε «προσωπικές διαφορές» κοντά στο 35%.

Στο σκέλος των εργασιακών, πηγές του υπουργείου διευκρινίζουν ότι μεταξύ των μέτρων που θα νομοθετηθούν άμεσα θα είναι και η άρση της αναστολής της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας.

Οσον αφορά τα «θετικά μέτρα» που θα θεσμοθετηθούν παράλληλα με τα αρνητικά, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

• Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για συνταξιούχους με εισόδημα από συντάξεις έως 700 ευρώ. Μείωση της συμμετοχής κατά 50% σε συντάξεις από 700 έως 1.200 ευρώ και κατά 25% σε συντάξεις από 1.200 ευρώ και πάνω.

• Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για πρώτο και δεύτερο παιδί σε 60 και 90 ευρώ αντίστοιχα (σήμερα 40 ευρώ).

• Επιδότηση ενοικίου με έως 1.000 ευρώ τον χρόνο.

• Χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών με επιπλέον 150 εκατ. ευρώ για 1.800 νέες δομές και περισσότερους δικαιούχους.

• Δημιουργία περίπου 30.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με περίπου 300 εκατ. ευρώ επιπλέον χρήματα για νέα προγράμματα 12μηνης διάρκειας.

• Επέκταση των σχολικών γευμάτων σε 450.000 παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.

• Χρηματοδότηση του ΠΔΕ με περίπου 300 εκατ. ευρώ.