«Ψαλιδισμένο» το καλάθι αγορών και τη φετινή χρονιά

«Ψαλιδισμένο» το καλάθι αγορών και τη φετινή χρονιά

Ναι μεν οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ έπειτα από μια μακρά περίοδο συμπίεσης να σταθεροποιούνται, αλλά το μέσο καλάθι του καταναλωτή συνεχίζει να υποχωρεί.

Ναι μεν οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ έπειτα από μια μακρά περίοδο συμπίεσης να σταθεροποιούνται, αλλά το μέσο καλάθι του καταναλωτή συνεχίζει να υποχωρεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IRI ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι φέτος στο 2,6% σε σχέση με το 2017. Ωστόσο, το μέσο μηναίο καλάθι αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά 5 ευρώ και να διαμορφωθεί στα 312 ευρώ από 317 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Η μείωση των αγορών αφορά κυρίως καταναλωτές που εντάσσονται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών όπου εκεί διαπιστώνονται και οι μεταλύτερες μειώσεις. Στην κατηγορία αυτή το καλάθι αγορών μειώνεται κατά 10 ευρώ και περιορίζεται στα 322 ευρώ ενώ οι γυναίκες φαίνεται ότι διατηρούν την ίδια αγοραστική δύναμη των 308 ευρώ.

Στην έρευνα που πραγματοποίησε η IRi φαίνεται ότι για το 60% του δείγματος ο λόγος για τη μείωση του μέσου καλαθιού του είναι ο φόβος για μείωση του μισθού του, ενώ για το 33% η οικονομική κατάσταση της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή της κατανάλωσης, η περιοχή της Αττικής που αποτελεί το 50% της συνολικής αγοράς διατηρεί το καλάθι αγορών στα 317 ευρώ. Η Κρήτη εμφάνισε την υψηλότερη κατανάλωση με 346 ευρώ, ενώ ο νομός Θεσσαλονίκης τη χαμηλότερη με 270 ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά την Κρήτη φέτος αναμένεται να μειωθεί οριακά στα 340 ευρώ, ενώ προβλέπεται αύξηση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης στα 283 ευρώ.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η IRI οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο τις πρώτες μέρες του 2018 καταγράφουν πτώση 8%.