Ψεύτικοι υποψήφιοι με τεχνητή νοημοσύνη «κλέβουν» δουλειές – Τι αποκαλύπτουν οι ειδικοί

Ψεύτικοι υποψήφιοι με τεχνητή νοημοσύνη «κλέβουν» δουλειές – Τι αποκαλύπτουν οι ειδικοί
Photo: Shutterstock
Με την τεχνητή νοημοσύνη να γίνεται όλο και πιο αληθοφανής, οι εταιρείες κινδυνεύουν να προσλαμβάνουν υποψήφιους που… δεν υπάρχουν, οδηγώντας σε απάτες εκατομμυρίων και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας.  

Υποψήφιοι-«μαϊμού», συμπεριλαμβανομένων deepfakes, εκμεταλλεύονται τη δυναμική της τηλεργασίας, εξαπατούν αμερικανικές εταιρείες και ενδέχεται να απειλούν ακόμα και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, σύμφωνα με ειδικούς.

Περίπου το 17% των υπευθύνων προσλήψεων στις ΗΠΑ έχει συναντήσει υποψήφιους που χρησιμοποιούν τεχνολογία deepfake για να αλλοιώσουν την εικόνα τους κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων μέσω βίντεο, σύμφωνα με την πλατφόρμα καριέρας Resume Genius, η οποία διεξήγαγε έρευνα σε 1.000 recruiters.

Μέχρι το 2028, 1 στους 4 υποψήφιους για εργασία παγκοσμίως θα είναι ψεύτικος, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Gartner.

«Οι υποψήφιοι deepfake διεισδύουν στην αγορά εργασίας με έναν τρελό, πρωτοφανή ρυθμό», δήλωσε ο Vijay Balasubramaniyan, CEO της startup φωνητικής ταυτοποίησης Pindrop Security, ο οποίος εντόπισε πρόσφατα έναν deepfake υποψήφιο.

«Είναι πολύ, πολύ απλό πια» να δημιουργήσει κανείς deepfakes για βιντεοσυνεντεύξεις, πρόσθεσε. «Το μόνο που χρειάζεται είναι μία στατική εικόνα ή ένα βίντεο του ατόμου και λίγα δευτερόλεπτα ηχητικού δείγματος από τη φωνή του».

«Οι remote θέσεις άνοιξαν τον δρόμο για να ξεγελούν οι επιτήδειοι τις εταιρείες και να προσλαμβάνονται ψεύτικοι υποψήφιοι», ανέφερε ο Dawid Moczadlo, συνιδρυτής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Vidoc Security Lab, ο οποίος πρόσφατα δημοσίευσε στο LinkedIn ένα viral βίντεο με deepfake job seeker.

«Αν συνεχιστεί αυτή η τάση και εμφανίζονται όλο και περισσότεροι ψεύτικοι υποψήφιοι, θα πρέπει σίγουρα να αναπτύξουμε εργαλεία για να διαπιστώνουμε αν ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας είναι πραγματικός και αν είναι αυτός που λέει ότι είναι», πρόσθεσε.

Αν και οι ψεύτικοι υποψήφιοι μπορεί να προέρχονται από οπουδήποτε, υποψήφιοι με δεσμούς στη Βόρεια Κορέα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής τους τελευταίους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον Μάιο του 2024, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι περισσότερες από 300 αμερικανικές εταιρείες είχαν άθελά τους προσλάβει απατεώνες με δεσμούς στη Βόρεια Κορέα για remote θέσεις IT, με αποτέλεσμα να διοχετευτούν τουλάχιστον 6,8 εκατ. δολάρια στο εξωτερικό. Οι εργαζόμενοι φέρονται να χρησιμοποίησαν κλεμμένες ταυτότητες Αμερικανών, καθώς και εικονικά δίκτυα και άλλες μεθόδους για να αποκρύψουν την πραγματική τους τοποθεσία.

«Όταν προσλαμβάνουμε ψεύτικους υποψηφίους από χώρες υπό κυρώσεις, το ζήτημα μετατρέπεται σε απειλή για την εθνική ασφάλεια», προειδοποιεί η Aarti Samani, ειδικός στην πρόληψη απάτης μέσω deepfake. «Ο λόγος είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν μισθό και χρηματοδοτούν δραστηριότητες πίσω στη χώρα τους – δραστηριότητες που μπορεί να είναι και παράνομες. Έτσι, άθελά μας, ενισχύουμε παραβατική δράση σε χώρες υπό κυρώσεις».

Καθώς η τεχνολογία AI εξελίσσεται ραγδαία, τα ψεύτικα προφίλ υποψηφίων απειλούν την αξιοπιστία της διαδικασίας προσλήψεων.

«Ο λόγος που πρέπει να ανησυχούμε για τους deepfake υποψήφιους είναι ότι, στην καλύτερη περίπτωση, εμποδίζουν τους πραγματικούς ανθρώπους να βρουν δουλειά ή να περάσουν πιο εύκολα τη διαδικασία», δήλωσε ο Roger Grimes, ειδικός στην ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων. «Μπορεί να δημιουργήσουν κάθε είδους αναστάτωση, καθιστώντας τη διαδικασία προσλήψεων πιο αργή και πιο ακριβή».

«Και πιθανόν, μπορεί εσύ να έχεις στείλει αίτηση και να μην σε καλέσουν ποτέ για συνέντευξη, επειδή κάποιος αμφέβαλε αν είσαι αληθινός — και να μην μάθεις ποτέ τον λόγο», πρόσθεσε ο Grimes.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: