Η ψευδοεπιστήμη της «Μελαγχολικής Δευτέρας»

Η ψευδοεπιστήμη της «Μελαγχολικής Δευτέρας»

Αν σας πουν, ή διαβάσετε, πως σήμερα είναι η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου, γελάστε και προσπεράστε το.

Η ιδέα έχει ως εξής: κάθε χρόνο, η προτελευταία Δευτέρα του Ιανουαρίου αναγνωρίζεται ως η πιο μελαγχολική ημέρα του έτους. Από το 2005 που «καθιερώθηκε» στη Μεγάλη Βρετανία και εξαπλώθηκε στον υπόλοιπο κόσμο, είναι γνωστή ως Blue Monday.

Τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα διαδίδουν την ιδέα της Blue Monday σαν να είναι κάτι επιστημονικά διαπιστωμένο. Όμως πρόκειται για ένα 100% αυθαίρετο δημιούργημα μιας διαφημιστικής εταιρείας.

Όλα ξεκίνησαν όταν η εταιρεία ετοίμαζε καμπάνια για ταξιδιωτικό γραφείο που ήταν πελάτης της. Η ιδέα ήταν να ορίσουν μια ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική του χρόνου και η απάντηση στην μελαγχολία να είναι «κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια». Η διαφημιστική άρχισε να ψάχνει επιστήμονες στους οποίους θα μπορούσε να αποδώσει την εν λόγω διαπίστωση και ο πρώτος που ανταποκρίθηκε ήταν ο  Cliff Arnall, ψυχολόγος και, σύμφωνα με δήλωσή του, «freelance γκουρού της ευτυχίας». Εκείνος επινόησε μια δήθεν μαθηματική φόρμουλα η οποία λαμβάνει υπόψη τον καιρό, τις προσωπικές οφειλές, τα επίπεδα διάθεσης και το πόσος χρόνος έχει περάσει από τα Χριστούγεννα. Πρόσθεσε το γεγονός ότι η Δευτέρα είναι, παραδοσιακά, η πιο «αντιπαθής» ημέρα της εβδομάδας και σύντομα η καμπάνια ήταν γεγονός.

Διαβάστε ακόμη: Τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα στον κόσμο

Τα ΜΜΕ, που λατρεύουν τέτοιου είδους ψευδοεπιστημονικές διαπιστώσεις, το διέδωσαν ακαριαία. Το κοινό στα social media το αναπαρήγαγε άκριτα, όπως συμβαίνει συνήθως. Και το διαφημιστικό κόλπο έφτασε να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. «Σήμερα είναι η Blue Monday και νιώθω χάλια. Με το δίκιο μου, το λένε και οι επιστήμονες».

Ο μόνος πραγματικά χαρούμενος από τη Blue Monday είναι ο δημιουργός της. Όχι μόνο πληρώθηκε για την «ανακάλυψή» του, αλλά ξαναπληρώθηκε για να ορίσει την «πιο χαρούμενη μέρα του χρόνου». Είναι κάθε Ιούνιο και, τι σύμπτωση, πέφτει πάντα Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμη: Η επιστήμη της αεροπορικής επιβίβασης