Ψυχραιμία και ετοιμότητα δηλώνει η Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις – Μπαράζ υπερπτήσεων στο Καστελόριζο

Ψυχραιμία και ετοιμότητα δηλώνει η Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις – Μπαράζ υπερπτήσεων στο Καστελόριζο
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Υπουργικού Συμβούλιου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Τετάρτη 29 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

«Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα», συμπληρώνουν.

Το υπουργείο Άμυνας έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η έκτακτη επιστροφή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού, Κωνσταντίνου Φλώρου από την Κύπρο, σήμερα, αντί για αύριο που ήταν προγραμματισμένο.

Αν και επισήμως δεν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία για ανάκληση των αδειών, παρ’όλα αυτά οι μονάδες στην ηπειρωτική χώρα βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής. Σύμφωνα με όσους έχουν γνώση της κατάστασης, η εξέλιξη αυτή συνδέεται έντονα με την τουρκική Navtex, αφού έρχεται σε μια περίοδο που οι προσφυγικές ροές στον Έβρο είναι ιδιαιτέρως μειωμένες και δεν δικαιολογούσαν αυξημένη επιφυλακή.

Οι Τούρκοι προκαλούν σήμερα και από τον αέρα, καθώς τουρκικά μαχητικά έχουν βάλει στο στόχαστρο το Καστελόριζο και το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης και έχουν πραγματοποιήσει μπαράζ 14 υπερπτήσεων.

Μετά τις τρεις υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 μετά τις 2 το μεσημέρι ακολούθησε ένα μπαράζ 11 προκλητικών και επικινδυνων υπερπτήσεων σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα, ακόμη και σε χαμηλό ύψος στα 1500 μέτρα.

Διαβάστε ακόμη: 

Μητσοτάκης σε Γερμανό ΥΠΕΞ: Αναμένουμε τη στήριξη της ΕΕ. Μονόδρομος οι κυρώσεις στην Τουρκία

Ερντογάν για τη NAVTEX ανοικτά του Καστελορίζου: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός»