Ψηφιακή γραμμή «Μαζινό» από τον Ουκρανό «Πιερρακάκη» – Πώς μετέτρεψε social media και cryptos σε όπλα

Ψηφιακή γραμμή «Μαζινό» από τον Ουκρανό «Πιερρακάκη» – Πώς μετέτρεψε social media και cryptos σε όπλα
Deputy Prime Minister, Minister of Digital Transformation Mykhailo Fedorov talks to media during Diia Summit where new digital products were showcased in Kyiv, Ukraine, October 5, 2020. Ukraine should enter the Top 3 countries in terms of data openness, according Digital Transformation Ministry. (Photo by Sergii Kharchenko/NurPhoto) (Photo by Sergii Kharchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ο 31χρονος κ. Fedorov, το νεότερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου του κ. Zelensky, ανέλαβε την ευθύνη για την οργάνωση μιας παράλληλης ουκρανικής γραμμής άμυνας κατά της Ρωσίας, ξεκινώντας μια εκστρατεία ώστε η χώρα του να τύχει υποστήριξης από πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Μετά την έναρξη του πολέμου τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στράφηκε στον Mykhailo Fedorov, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό ψηφιακής μεταρρύθμισης, αναθέτοντάς του έναν πρωταγωνιστικό ρόλο…

Ο 31χρονος κ. Fedorov, το νεότερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου του κ. Zelensky, ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την οργάνωση μιας παράλληλης ουκρανικής γραμμής άμυνας κατά της Ρωσίας, ξεκινώντας μια εκστρατεία ώστε η χώρα του να τύχει υποστήριξης από πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Στρατηγικός στόχος; Να πνίξει οικονομικά τη Ρωσία αποκόπτοντάς την από τα πάντα: από την πρόσβαση σε iPhone και PlayStation μέχρι τις μεταφορές χρημάτων μέσω Western Union και PayPal. Για να επιτύχει αυτή την απομόνωση, ο κ. Fedorov, πρώην επιχειρηματίας τεχνολογίας, χρησιμοποίησε ένα οπλοστάσιο χωρίς προηγούμενο: μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κρυπτονομίσματα και πληθώρα άλλων ψηφιακών εργαλείων. 

Μέσω Twitter και άλλων social media, πίεσε την Apple, την Google, το Netflix, την Intel, το PayPal και άλλους να σταματήσουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Βοήθησε να σχηματιστεί μια ομάδα εθελοντών χάκερ για να «ρίξουν» ρωσικές ιστοσελίδες, ενώ το υπουργείο του (ψηφιακής μεταρρύθμισης) δημιούργησε επίσης ένα ταμείο κρυπτονομισμάτων, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια για τον ουκρανικό στρατό. Το σημαντικό έργο του, οι υπηρεσίες στην πατρίδα του, έχει καταστήσει τον κ. Fedorov έναν από τους πλέον σημαντικούς στρατηγούς του κ. Zelensky, μετατρέποντας τεχνολογία και digital assets σε σύγχρονα όπλα πολέμου. 

Ουσιαστικά, ο κ. Fedorov δημιουργεί, στην πράξη, όχι στη θεωρία, ένα σύγχρονο εγχειρίδιο πολέμου, που δείχνει πώς μια «ξεχασμένη» από τη διεθνή κοινότητα χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο, την κρυπτογράφηση, τον ψηφιακό ακτιβισμό και τις αναρτήσεις στο Twitter για να υπονομεύσει έναν εισβολέα.

Κάνει τη ζωή των Ρώσων δύσκολη

Στην πρώτη του σε βάθος συνέντευξή του από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ο κ. Fedorov είπε ότι στόχος του είναι να δημιουργήσει έναν «ψηφιακό αποκλεισμό» και να κάνει τη ζωή των Ρώσων πολιτών τόσο δυσάρεστη και άβολη, ώστε να απορρίψουν τον πόλεμο. Επαίνεσε δε τις εταιρείες που αποχώρησαν από τη Ρωσία, αλλά είπε ότι η Apple, η Google και άλλοι τεχνολογικοί όμιλοι θα μπορούσαν να κάνουν περαιτέρω βήματα. Ένας τεχνολογικός και επιχειρηματικός αποκλεισμός, είπε, «είναι αναπόσπαστο συστατικό για την ανάσχεση της ρωσικής επιθετικότητας».

Ο κ. Fedorov, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης από μια άγνωστη τοποθεσία κάπου στο Κίεβο, διασκέδασε επίσης την ανησυχία ότι οι ενέργειές του αποτρέπουν τους Ρώσους των πόλεων οι οποίοι αντιτάσσονται στην εισβολή Putin. «Πιστεύουμε ότι όσο οι Ρώσοι σιωπούν, είναι συνένοχοι στην επίθεση και τη δολοφονία του λαού μας», είπε.

Βέβαια, το έργο του κ. Fedorov δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο πολυεθνικές εταιρείες όπως η Meta και η McDonald’s έχουν αποσυρθεί από τη Ρωσία. Οι οικονομικές κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην απομόνωση της Ρωσίας. Σε κάθε περίπτωση, ο Peter Singer, καθηγητής στο Κέντρο για το Μέλλον του Πολέμου στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα, είπε ότι ο κ. Φεντόροφ ήταν «απίστευτα αποτελεσματικός» καλώντας τις εταιρείες να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία.

Στη 45λεπτη συνέντευξή του στο Zoom, ο κ. Fedorov, φορώντας ένα χαλαρό γκρι φλις με μαύρα φερμουάρ, κάθισε μπροστά σε έναν τοίχο με ξύλινη επένδυση. «Κοιμάμαι περίπου τρεις με τέσσερις ώρες τη νύχτα. Ο ύπνος διακόπτεται κάθε 30 λεπτά περίπου από ειδοποιήσεις στο iPhone που έχω στο κρεβάτι μου. Ανησυχώ για τον πατέρα μου, ο οποίος νοσηλεύεται στην εντατική. Ένας πύραυλος έπληξε γειτονικό σπίτι. Έχω κουραστεί με τη φρίκη. Ο πόλεμος μου έχει χτυπήσει την πόρτα» είπε.

Ο entrepreneur – πολεμιστής

Ο κ. Fedorov μεγάλωσε στη μικρή πόλη Vasylivka στη νότια Ουκρανία, κοντά στον ποταμό Δνείπερο. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, διατηρούσε μια εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ που ονομάζεται SMMSTUDIO και σχεδίαζε διαδικτυακές διαφημιστικές καμπάνιες.

Η δουλειά τον οδήγησε να συνεργαστεί το 2018 με τον κ. Zelensky, τότε ηθοποιό. Ο κ. Fedorov έγινε διευθυντής ψηφιακής εκστρατείας, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απεικονίσει τον κ. Zelensky ως ένα νεανικό σύμβολο αλλαγής.

Μετά την εκλογή του κ. Zelensky το 2019, διόρισε τον κ. Fedorov , 28 ετών τότε, υπουργό ψηφιακού μετασχηματισμού, τοποθετώντας τον υπεύθυνο για την ψηφιοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών της Ουκρανίας. Πέρυσι, ο κ. Fedorov επισκέφθηκε τη Silicon Valley για να συναντηθεί με ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Tim Cook, του διευθύνοντος συμβούλου της Apple – από το ξέσπασμα του πολέμου, οι δύο άντρες μιλούν καθημερινά, όπως και με τον Elon Musk, τον Nick Clegg της Facebook και τον Karan Bhatia της Google.

Tο έργο του κ. Fedorov είναι παράδειγμα ηρωισμού και φιλοπατρία έναντι ενός ισχυρότερου εχθρού, είπε ο Max Chernikov, μηχανικός λογισμικού που υποστηρίζει την εθελοντική ομάδα που είναι γνωστή ως IT Army of Ukraine. «Συμπεριφέρεται όπως κάθε Ουκρανός – κάνει κάτι πέρα ​​από το καλύτερό του», είπε. Ο κ. Fedorov, ο οποίος έχει μια σύζυγο και μια μικρή κόρη, είπε ότι παραμένει αισιόδοξος για την έκβαση του πολέμου. «Η αλήθεια είναι με το μέρος μας», πρόσθεσε. «Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε».