Ψηφιακή στάση εργασίας και σφοδρή κριτική στον Zuckerberg από εργαζόμενους του Facebook

Ψηφιακή στάση εργασίας και σφοδρή κριτική στον Zuckerberg από εργαζόμενους του Facebook
epaselect epa07943756 Chairman and CEO of Facebook Mark Zuckerberg returns from a short break while testifying before the US House Financial Services Committee hearing on 'An Examination of Facebook and Its Impact on the Financial Services and Housing Sectors', on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 23 October 2019. Zuckerberg faces questions from lawmakers concerned over issues with the cryptocurrecy Libra, financial data and potential misinformation on Facebook surrounding the 2020 US presidential election. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Danielle Abril

Εργαζόμενοι στο Facebook δεν δίστασαν να δημοσιοποιήσουν τη δυσαρέσκειά τους αναφορικά με την απόφαση της εταιρείας να αφήσει στην πλατφόρμα τις πρόσφατες εμπρηστικές αναρτήσεις του Προέδρου Donald Trump σχετικά με τις διαμαρτυρίες στη Μινεάπολη.

Τη Δευτέρα, πολλοί υπάλληλοι του Facebook – οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονται εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της πανδημίας – διοργάνωσαν μια ψηφιακή στάση εργασίας.

Αυτή η ενέργεια ήρθε να προστεθεί στην ανάρτηση πληθώρας επικριτικών μηνυμάτων στο Twitter κατά του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε τις αναρτήσεις του Τραμπ ο CEO του Facebook, Mark Zuckerberg.

Την Πέμπτη, ο Τραμπ έγραψε στο Facebook ότι «όταν ξεκινούν οι λεηλασίες ξεκινάει και το πιστολίδι», αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες για τον θάνατο του George Floyd. Ο Trump είπε επίσης ότι θα στείλει την Εθνοφρουρά «για να κάνει τη δουλειά σωστά».

Πολλοί άνθρωποι παραπονέθηκαν ότι οι αναρτήσεις του Προέδρου ενθάρρυναν τη βία κι ότι το Facebook θα έπρεπε να τις κατεβάσει.

Ο Zuckerberg την Παρασκευή είπε ότι αποφάσισε να μην αφαιρεθεί η ανάρτηση του Τραμπ επειδή τη θεώρησε «προειδοποίηση για κρατική δράση». Εάν μια ανάρτηση δεν αποτελεί «άμεσο κίνδυνο συγκεκριμένης βλάβης ή κινδύνου» είπε, το Facebook επιλέγει την ελευθερία της έκφρασης.

Η απόφαση καταδεικνύει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ του Facebook και του Twitter σε σχέση με το πώς ελέγχουν τις αναρτήσεις πολιτικών στις πλατφόρμες τους. Σε αντίθεση με το Facebook, το Twitter έκρυψε τα σχόλια του Τραμπ τοποθετώντας μια προειδοποιητική επιγραφή από πάνω, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο «τιτίβισμα» παραβίαζε τους κανόνες κατά της «εξύμνησης της βίας».

Θυμωμένοι από την απόφαση του Zuckerberg, κάποιοι εργαζόμενοι του Facebook δημοσιοποίησαν την αντίθεσή τους σε μια σπάνια έκφραση κριτικής από το προσωπικό προς την εταιρεία. Στη συνέχεια, προέκυψε και η εικονική στάση εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του, το Facebook ανέφερε: «Αναγνωρίζουμε τον πόνο που αισθάνονται πολλοί από τους ανθρώπους μας, και ιδιαίτερα τα μέλη της Μαύρης κοινότητας. Ενθαρρύνουμε τους εργαζομένους μας να μιλάνε ανοιχτά όταν διαφωνούν με την ηγεσία. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε την ειλικρινή ανατροφοδότησή τους, ιδιαίτερα καθώς θα κληθούμε να λάβουμε κι άλλες δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το περιεχόμενο στο μέλλον».

Ενδεικτικό της οργής των εργαζομένων στο Facebook κατά του Zuckerberg είναι ένα tweet του David Gillis, διευθυντή σχεδιασμού προϊόντων στο Facebook: «Πιστεύω ότι η ανάρτηση του Τραμπ που λέει ότι ‘όταν ξεκινούν οι λεηλασίες ξεκινάει και το πιστολίδι’ ενθαρρύνει την εξωδικαστική βία και τροφοδοτεί τον ρατσισμό. Μπράβο στο Twitter για την απόφαση που έλαβε».