Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Το νέο «όπλο» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής

Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Το νέο «όπλο» της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής
Eγκαίνια του νέου κτηρίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον Ταύρο, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Από τις 2 Ιουνίου ξεκινά η υποχρεωτική εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής για χιλιάδες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 200.000 ευρώ.

Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνει από τη Δευτέρα 2 Ιουνίου το ψηφιακό δελτίο αποστολής, ένα ακόμη κρίσιμο βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του φορολογικού ελέγχου. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καθιστά πλέον υποχρεωτική την έκδοση και διαβίβαση των δελτίων αποστολής μέσω της πλατφόρμας myDATA για όλες τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 200.000 ευρώ.

Η μη συμμόρφωση συνεπάγεται πρόστιμα 500 ευρώ για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και 1.000 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικά – μελετάται μάλιστα η αύξησή τους σε 5.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα.

Το νέο σύστημα επιτρέπει την αυτόματη παρακολούθηση των φορτώσεων, την επιβεβαίωση παραλαβής με QR Code, καθώς και ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο των αποστολών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ψηφιακή υποδομή ενεργοποιείται σε δύο φάσεις. Στην Α’ φάση, από 2 Ιουνίου 2025, εντάσσονται οι επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου 2025 θα καλύπτονται υποχρεωτικά όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τζίρου (με τις εξαιρέσεις που ήδη προβλέπονται). Την ίδια ημερομηνία τίθεται σε υποχρεωτική ισχύ και η Β’ φάση, η οποία περιλαμβάνει την ψηφιακή παρακολούθηση των μεταφορτώσεων και της παράδοσης των αγαθών.

Σημαντικό είναι ότι εξαιρούνται –προς το παρόν– οντότητες με ετήσια έσοδα άνω των 5 εκατ. ευρώ που χρησιμοποιούν τα ERP των μητρικών αλλοδαπών εταιρειών τους, καθώς και όσες δραστηριοποιούνται στη διακίνηση φαρμάκων, ιατρικών αναλωσίμων, ενεργειακών προϊόντων και οικοδομικών υλικών.

Το ψηφιακό δελτίο αποστολής εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής της ΑΑΔΕ για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσω αυτοματοποιημένων διασταυρώσεων και ελέγχων. Μετά την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, αποτελεί ακόμη ένα εργαλείο που ενισχύει τη διαφάνεια και περιορίζει τη δυνατότητα εικονικών διακινήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: