Ψηφίσθηκε το αμυντικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ- Αψήφησαν τις απειλές Τραμπ για βέτο

Ψηφίσθηκε το αμυντικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ- Αψήφησαν τις απειλές Τραμπ για βέτο
epa08450844 US President Donald J. Trump makes remarks before signing an executive order on social media that will punish Facebook, Google and Twitter for the way they police content online, in the Oval Office, White House, Washington, DC, USA, 28 May 2020. EPA/DOUG MILLS/ POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με συντριπτική πλειοψηφία 335 ψήφων υπέρ και 78 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοσχέδιο. Προβλέπει και επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τους S-400.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το αμυντικό νομοσχέδιο δαπανών για το οποίο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Με 335 υπέρ και 78 κατά το νομοσχέδιο ύψους 731 δισ. δολαρίων διασφαλίζει ότι το νομοθετικό Σώμα έχει αρκετές ψήφους για να παρακάμψει ένα πιθανό βέτο, ενώ θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, διότι περιέχει ορισμένες διατάξεις για τις οποίες έχει εκφράσει την αντίθεσή του ενώ απουσιάζουν άλλες που έχει ζητήσει. Ωστόσο, ένα μεγάλο κομμάτι των Ρεπουμπλικανών απέρριψε τις απειλές του ψηφίζοντας το νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) προβλέπει την κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Το νομοσχέδιο αποφαίνεται ότι η απόκτηση των S-400 συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή» (λεκτικό του νόμου CAATSA). Ως εκ τούτου ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του.

Ο Τραμπ αντιτίθεται στην αλλαγή της ονομασίας στρατιωτικών εγκαταστάσεων που φέρουν το όνομα στρατηγών της Συνομοσπονδίας. Η ομοσπονδία ήταν ένα αυτονομιστικό κίνημα που πολέμησε στα μέσα του 1800 για να διατηρήσει το δικαίωμα κατοχής των μαύρων ως σκλάβων.

Οι βάσεις, καθώς και μνημεία προς τιμήν των στρατηγών, έγιναν σημείο αντιπαράθεσης και  δημόσιων διαμαρτυριών μετά τις δολοφονίες αστυνομικών έγχρωμων, συμπεριλαμβανομένου του Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο εάν το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει διάταξη για την κατάργηση του καταστατικού γνωστού ως Τμήμα 230 που προστατεύει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη νομική δράση για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τους χρήστες τους.

Τον Μάιο, εξέδωσε εκτελεστική εντολή ζητώντας την κατάργηση νομικών προστασιών, οι οποίες αποτελούν μέρος ενός σε μεγάλο βαθμό ανενεργού νόμου του 1996 που έχει χρησιμοποιηθεί για την προστασία των διαδικτυακών εταιρειών από αγωγές.

Το Τμήμα 230 είναι ένα από τα λίγα που απομένουν στον νόμο περί αξιοπρέπειας για τις επικοινωνίες, ο οποίος απορρίφθηκε σε μεγάλο βαθμό από το Ανώτατο Δικαστήριο για ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία του λόγου.

Εάν η Γερουσία ακολουθήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εγκρίνει το νομοσχέδιο με μεγάλη πλειοψηφία, δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ θα ασκήσει βέτο όταν το νομοσχέδιο φθάσει στο γραφείο του.