Ψηφίστηκε ο νόμος για τα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα»

Ψηφίστηκε ο νόμος για τα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα»

Με διευρυμένη πλειοψηφία πέρασε το νομοσχέδιο που στοχεύει να θέσει τέλος στη λογιστική πολυνομία και να διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων.

«Ολοκληρώθηκε σήμερα μια μεγάλη μεταρρύθμιση που ανέμενε επί δεκαετίες η επιχειρηματική κοινότητα, οι θεσμικοί φορείς, οι οικονομολόγοι και οι φοροτεχνικοί, με την ψήφιση και μάλιστα με διευρυμένη πλειοψηφία, του Σχεδίου Νόμου που αφορά τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, ο νέος νόμος εξασφαλίζει τα εξής:

– Καταπολεμάται η λογιστική πολυνομία. Για πρώτη φορά το σύνολο των λογιστικών κανόνων είναι συγκεντρωμένο σε ένα νομοθέτημα διαρθρωμένο με βάση τις βέλτιστες πρακτικές για όλες τις επιχειρήσεις και τους λογιστές. Η κωδικοποίηση που επιτυγχάνεται είναι ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, αυξάνει την ασφάλεια δικαίου και μειώνει το διοικητικό βάρος.

– Οι οικονομικές καταστάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με το νέο πλαίσιο γίνονται ευχερώς κατανοητές από τους διεθνείς επενδυτές λόγω της συμβατότητας που επιτυγχάνεται, με βάση το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να απαιτείται επιπλέον κόστος λογιστικής μετάφρασης.

– Ολοκληρώνεται η κατάργηση κοστοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με την περαιτέρω απλοποίηση του ΚΦΑΣ

– Εισάγονται κανόνες τήρησης λογιστικών βιβλίων ενσωματωμένες στις σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές που συνεπάγονται μειωμένο κόστος λειτουργίας ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν την δυνατότητα διενέργειας ουσιαστικών φορολογικών ή άλλων ελέγχων.

– Διευκολύνεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση στη χονδρική και τη λιανική και η συνακόλουθη περαιτέρω μείωση του κόστους συναλλαγών.

Το τελικό κείμενο του νόμου αποτυπώνει σε 41 άρθρα και λίγες σελίδες, την προηγούμενη νομοθεσία 1200 και πλέον σελίδων.

Το υπουργείο Οικονομιών αναφέρει ότι ύστερα από δεκαετίες απλοποιείται ο τρόπος καταγραφής των συναλλαγών για φορολογικούς σκοπούς ενώ για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια το Λογιστικό Δίκαιο αλλάζει, εκσυγχρονίζεται και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ