Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2014

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2014

Το «πολιτικό χρήμα» στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη Βουλή.

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός δαπανών της Βουλής για το 2014, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 4,61%. Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο εισηγητής της ΝΔ για τον προϋπολογισμό της Βουλής, Μάξιμος Σενετάκης, ανέφερε ότι το 2014 ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 141.898 εκατ. ευρώ, έναντι των 221.919.100 ευρώ πιστώσεις το 2009. Μάλιστα, σημείωσε ότι το 2014 ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 4,61% σε σχέση με το 2013.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο επικράτησε ένταση γύρω από το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης, για το οποίο ο πρόεδρος του Σώματος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κάλεσε να ανοίξει σήμερα η συζήτηση, εφόσον ομοφωνήσει η Ολομέλεια και εξετασθεί πώς θα συντονιστεί με τη συζήτηση που πρέπει να ανοίξουν όλα τα κόμματα και για την αναθεώρηση του Συντάγματος για το πολιτικό χρήμα.

Από του βήματος της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού δαπανών, αφού ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πως επιθυμεί τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, απηύθυνε προτροπή στους βουλευτές που δεν επιθυμούν να λαμβάνουν τη βουλευτική αποζημίωση και αρνούνται τα εργαλεία που παρέχει η Βουλή για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, να ζητήσουν να μην τους παρέχονται.

Με αιχμή την καταψήφισή του προϋπολογισμού της Βουλής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και την κριτική για τις βουλευτικές αποδοχές, ο κ. Μεϊμαράκης είπε: «Αν κάποιος το θέλει μπορεί από μόνος του, να απαρνηθεί τα όποια προνόμια. Με μια απλή δήλωση να παρακρατηθεί το επιπλέον ποσό που θεωρεί ο ίδιος και να δοθεί σε οργανώσεις. Δεν υπάρχει καμία διάταξη που ορίζει να εισπράττονται με το ζόρι, ούτε θα πάει στον εισαγγελέα επειδή δεν τα εισπράττει. Πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα όλοι να εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο, είτε έχουν εισόδημα, είτε δεν έχουν, είτε έχουν επάγγελμα, είτε δεν έχουν».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Γελαλής αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του κόμματός του στον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2014, ανέφερε ότι δεν υπάρχει εξορθολογισμός των δαπανών. Όπως επισήμανε, ενώ ο προϋπολογισμός της Βουλής μειώθηκε την τελευταία πενταετία περίπου κατά 85 εκατ. ευρώ, οι βουλευτικές αποδοχές περικόπηκαν πάνω από 35% και οι υπάλληλοι απώλεσαν το 40% των εισοδημάτων τους, δεν είναι αρκετό και υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις. Ζήτησε δε, να επανεξεταστούν οι βουλευτικές αποζημιώσεις και διευκολύνσεις που παρέχονται.

Διαβάστε ακόμη: Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Ο πρόεδρος της Βουλής, αναφορικά με τα ζητήματα που τίθενται κατά καιρούς για τις απολαβές των βουλευτών, ξεκαθάρισε ότι:

– Η βουλευτική αποζημίωση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη από το Ζ Ψήφισμα και δεν είναι μισθός, αλλά αποζημίωση για όσο καιρό διαρκεί η βουλευτική θητεία. Η αποζημίωση καθορίζεται με βάση τον μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου καθώς η νομοθετική, η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία είναι ισότιμες.

-Τα λεγόμενα «προνόμια» (γραφείο, μετακινήσεις, συνεργάτες) αποτελούν εργαλεία για την εκπλήρωση των καθηκόντων των βουλευτών.

-Το αφορολόγητο, το οποίο έχει μειωθεί από το 2009 έως σήμερα, ισχύει διότι στην αποζημίωση περιλαμβάνονται και τα έξοδα. «Θα μπορούσαμε να πάμε οι βουλευτές σε βιβλίο εσόδων-εξόδων, αρκεί να αναγνωρίζονται τα έξοδα».

Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης, σχετικώς με την κριτική που ασκήθηκε για την ατελή διέλευση των βουλευτών από τα διόδια, είπε πως η Βουλή εξοικονομεί από το πρόσφατο αυτό μέτρο σημαντικό ποσό, καθώς υπάρχουν βουλευτές που σταμάτησαν να ταξιδεύουν αεροπορικώς στις περιφέρειές τους και προτιμούν το ταξίδι με το αυτοκίνητο ή το πλοίο. «Είναι σωστό να πληρώνει η Βουλή το αεροπορικό εισιτήριο ενός βουλευτή και να μην καταβάλλει το αντίτιμο των διοδίων όποιου δεν χρησιμοποιεί το αεροπλάνο; Και μην δώσουμε αυτό το κίνητρο στους βουλευτές και να γλυτώσουμε τα αεροπορικά έξοδα;», ρώτησε ο κ. Μεϊμαράκης.

Διαβάστε ακόμη: «Ρήγμα στη συνοχή της κυβέρνησης αν επιμείνετε»