Ψήφος εμπιστοσύνης από τους Έλληνες στον Πούτιν

Ψήφος εμπιστοσύνης από τους Έλληνες στον Πούτιν
Honour guards open the doors for Russia's President Vladimir Putin, Crimea's Prime Minister Sergei Aksyonov, parliamentary speaker Vladimir Konstantinov and Sevastopol Mayor Alexei Chaliy before a signing ceremony at the Kremlin in Moscow March 18, 2014. Putin and two Crimean leaders signed a treaty on Tuesday on making the Ukrainian Black Sea peninsula a part of Russia. The signing in the Kremlin came two days after Crimeans voted overwhelmingly to secede from Ukraine and join Russia in a referendum condemned by the Ukrainian government, the United States and the European Union as illegitimate. REUTERS/Sergei Ilnitsky/Pool (RUSSIA - Tags: POLITICS) - RTR3HKLL Photo: REUTERS

Πρώτη στην κούρσα των ηγετικών προσώπων που εμπιστεύεται ο Κόσμος έρχεται η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.

Με νέα του έρευνα το Ερευνητικό Κέντρο Pew σφυγμομέτρησε τις προτιμήσεις και ανησυχίες του Κόσμου και διαπίστωσε ότι σε θέματα διεθνών σχέσεων δεν εμπιστεύονται την κρίση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Μάλιστα, λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι θα «κάνει το σωστό», ενώ έχουν αμφιβολίες πως ο Πούτιν θα μπορέσει να χειριστεί θέματα εξωτερικής πολιτικής που ενδέχεται να ανακύψουν στο μέλλον.

Μόλις 1 στους 4 έχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Βλ. Πούτιν (27%), με τους Έλληνες όμως να κάνουν για ακόμη μια φορά τη διαφορά τοποθετώντας τον εαυτό τους ανάμεσα σε αυτούς που εμπιστεύονται τον Ρώσο Πρόεδρο. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εμπιστεύεται με ποσοστό 50% τον Πούτιν καταλαμβάνοντας έτσι την τέταρτη θέση μετά το Βιετνάμ (79%), τις Φιλιππίνες (54%) και την Τανζανία (51%).

Το αντίστοιχο ποσοστό εμπιστοσύνης των Ελλήνων στο πρόσωπο του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ αγγίζει μόλις το 19%. Εδώ οι Ελληνες ταυτίζονται με την άποψη του υπόλοιπου κόσμου καθώς στη παγκόσμια κατάταξη ο Τραμπ είναι ο τελευταίος στη λίστα με 22%. Πρώτη στην κούρσα των ηγετικών προσώπων που εμπιστεύεται ο Κόσμος έρχεται η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ (42%).

H Ρωσία ως απειλή

Ακόμη η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις και μόνο χώρες – πίσω από το Βιετνάμ (83%) και μπροστά από τις Φιλιππίνες (55%) – που εκφράζουν θετική άποψη για την Ρωσία με ποσοστό 64%.

Μεταξύ άλλων, η έρευνα διασαφηνίζει αρνητική εικόνα για τον Ρώσο πρόεδρο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι Ρωσική δύναμη και επιρροή γίνεται αντιληπτή ως κορυφαίος κίνδυνος για την ασφάλεια των χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα, ωστόσο μπορεί να παραμένει στη λίστα με τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Παρόλο λοιπόν που ο Κόσμος φοβάται περισσότερο το Ισλαμικό Κράτος και την κλιματική αλλαγή, αρκετοί φαίνεται πως παραμένουν καχύποπτοι για τη ρωσική επιρροή.

Δεδομένα από 37 χώρες «έδειξαν» ότι το 31% αναγνωρίζει την Ρωσία ως κορυφαία απειλή για την εθνική του ασφάλεια, ενώ μόνο η Πολωνία και Ιορδανία τοποθετούν τη ρωσική δύναμη στην πρώτη θέση κινδύνου για την εθνική τους ασφάλεια. Το ίδιο ακριβώς ποσοστό (31%) συγκεντρώνει και η Κίνα, ενώ ελάχιστα αυξημένο είναι το ποσοστό (35%) που αναγνωρίζει ως απειλή για την εθνική του ασφάλεια τις ΗΠΑ.

Κείμενο: ΕΥΑ ΤΟΜΑΡΑ, Πηγή: PEW/ Καθημερινή