Ψήφος εμπιστοσύνης για την Alpha Bank από Moody’s, Fitch, Standard & Poor’s μετά το hive down

Ψήφος εμπιστοσύνης για την Alpha Bank από Moody’s, Fitch, Standard & Poor’s μετά το hive down
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ως θετική κρίνεται η αξιολόγηση που λαμβάνει από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης  Moody’s, Fitch Ratings, Standard & Poor’s η Alpha Bank, σε συνέχεια του μετασχηματισμού και της διάσπασής της σε Alpha Services και Holdings, τόσο για τις επιδόσεις της όσο για τις επόμενες κινήσεις που δρομολογεί με στόχο την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ειδικότερα, στις αναλύσεις τους οι αμερικανικοί οίκοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται για την εξυγίανση του ισολογισμού της, αξιοποιώντας την υψηλή κεφαλαιακή της επάρκεια και την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας-ορόσημο για το Project Galaxy.

Moody‘s: Επιβεβαίωσε σε Caa1 την αξιολόγηση της Alpha Bank  

Με Caa1 αξιολόγησε την τράπεζα Alpha Bank, μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό και τη διάσπασή της σε Alpha Services και Holdings S.A., ο οίκος Moody’s, με το outlook να παραμένει θετικό. Όπως αναφέρεται σχετικά, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων που διακρατά η τελευταία είναι βελτιωμένη, ενώ τα μεσοπρόθεσμα οφέλη από το σχέδιο μετασχηματισμού θα συμβάλουν στην κερδοφορία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με τη Moody’s, όμως, παρά τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων που προκύπτει από το σχέδιο μετασχηματισμού, η ισχυρή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό και η πανδημία δημιουργούν αβεβαιότητα. Πάντως, το σχέδιο μετασχηματισμού που υλοποιήθηκε από την τράπεζα περιλαμβάνει την εξυγίανση του ισολογισμού της από NPEs ύψους 10,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (project «Galaxy»), μέσω του κρατικού προγράμματος Hercules Asset Protection Scheme (HAPS).

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η Alpha Bank έχει δείξει ανθεκτικότητα, με τα έσοδα προ προβλέψεων (PPI) να αυξάνονται οριακά κατά 3,4%, στα 859 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα παρουσίασαν μείωση. Η Alpha Bank στοχεύει να αυξήσει την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της (RoE) σε περίπου 9% έως το τέλος του 2023, από 1,3% το 2020, καθώς το κόστος κινδύνου (CoR) αναμένεται να μειωθεί σε λιγότερο από 100 μ.β. από 330 μ.β. το 2020.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας pro-forma είναι 16,9%, λαμβανομένων υπόψη της τιτλοποίησης Galaxy και των κεφαλαίων tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ που άντλησε η τράπεζα τον Μάρτιο του 2021. Οι αναβαλλόμενοι φόροι (DTC) υπολογίζονται σε 3,8 δισεκ. ευρώ.

Fitch: Θετικό το outlook της Alpha Bank μετά τo hive down

Θετικές είναι οι προοπτικές της αξιολόγησης της Alpha Bank, όπως αναφέρει σε report του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, χαιρετίζοντας την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος επιβεβαιώνει την αξιολόγηση CCC+ στη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα, θέτοντας παράλληλα το outlook σε θετικό, ως απόρροια τόσο της εταιρικής αναδιάρθρωσης όσο και της συνέχισης των τιτλοποιήσεων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.

Σύμφωνα με τη Fitch, η εν λόγω κίνηση συμβάλλει στη θωράκιση του Ομίλου, παρότι η αξιολόγηση CCC+ αντανακλά την αδύναμη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων (assets) και το υψηλό κεφαλαιακό βάρος από τα «κόκκινα» δάνεια. Όσον αφορά την κερδοφορία, ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προσδοκά βελτίωση σε μεσοπρόθεσμη βάση, χάρη στη βελτίωση της ποιότητας των assets, τις επιπλέον ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης και τις outsourcing υπηρεσίες δανείων. Η Alpha Bank ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2021 ότι είχε εξασφαλίσει μια δεσμευτική συμφωνία με την Davidson Kempner για την πώληση της τιτλοποίησης Galaxy, κάτι που θα επιτρέψει την απαλλαγή από NPEs ύψους 10,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως και άλλες ελληνικές τράπεζες, το συνολικό χρηματοοικονομικό προφίλ της Alpha Bank είναι ευαίσθητο στο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας, το οποίο παραμένει ευαίσθητο στην πανδημία Covid-19 και τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία.

Standard & Poor’s: Στο B-/B η Alpha Services and Holdings

Ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s αξιολόγησε με B-/B την Alpha Services and Holdings S.A και με B/B την Alpha Bank S.A. τις δύο νομικές οντότητες που δημιουργήθηκαν μετά το Hive Down της Alpha Bank, με το outlook να παραμένει σταθερό.

Το hive-down ανοίγει το δρόμο για την τιτλοποίηση του Galaxy ύψους 10,8 δισεκατομμυρίων ευρώ NPEs που έχει προγραμματιστεί για το 2021, αναφέρει η Standard & Poor’s, προσθέτοντας πως οι σταθερές προοπτικές για την Alpha εξισορροπούν τους κινδύνους από την πανδημία τους επόμενους 12 μήνες.