Ψήφος εμπιστοσύνης στο «Γαλακτοπωλείο» της Danone

Ψήφος εμπιστοσύνης στο «Γαλακτοπωλείο» της Danone

Ο CEO της εταιρείας διαβεβαιώνει στο FortuneGreece.com πώς η Danone στηρίζει την Ελλάδα και δεν σκέφτεται την αποχώρηση.

Τους πρώτους καρπούς έχει αρχίσει και αποδίδει το γαλακτοπωλείο που λάνσαρε η Danone Γαλακτοκομικά Προϊόντα τον περασμένο Ιούλιο. Παρά τη μικρή διάρκεια ζωής του και την υλοποίησή του σε υφεσιακό περιβάλλον, ο κόσμος έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα της γνωστής πολυεθνικής, η οποία χαμηλώνει ακόμα περισσότερο τις τιμές της. Τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάθι της θεωρούνται από τα πιο φτηνά branded προϊόντα και καλύπτουν αυτή τη στιγμή πλήρως τις ανάγκες της αγοράς.

Οι πωλήσεις κινούνται εντός των στόχων , με το μερίδιο αγοράς να διαμορφώνεται ήδη στο 2% στην υποκατηγορία του λευκού γιαουρτιού. Οι προσδοκίες είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς τα προϊόντα δεν έχουν συμπεριληφθεί σε όλο το δίκτυο διανομής της Danone, για το λόγο αυτό πρωταρχικός στόχος και για το 2014 παραμένει η εντατικοποίηση των προσπαθειών προκειμένου το γαλακτοπωλείο να γίνει ευρέως γνωστό.

Ο Δ/νων Σύμβουλος της Danone Ελλάδος, κ. Χάρης Φεύγας διαβεβαιώνει στο FortuneGreece.com πως η μητρική εταιρεία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Ελλάδα όπως ήθελαν πολλά δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου. Αντιθέτως συνεχίζει τις επενδύσεις σ’ ότι αφορά την υποστήριξη του δικτύου διανομής και την ενίσχυση του brand name στην ελληνική αγορά, ακόμη και σε περίοδο ύφεσης . Όπως επισημαίνει ο κ. Φεύγας τα τελευταία χρόνια η ελληνική θυγατρική έχει προχωρήσει σε αναδιοργάνωση για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος, ως πρώτη ύλη, όσο και των υλικών συσκευασίας. Τα τελευταία τρία χρόνια οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί ούτε cent, δεν έχουν μειωθεί οι μισθοί των εργαζομένων, ωστόσο οι όποιες αποχωρήσεις υπαλλήλων δεν συνοδεύτηκαν από κάλυψη του κενού που δημιουργήθηκε στην εταιρεία.

Στην Ελλάδα το μερίδιο αγοράς της Danone διαμορφώνεται για την τρέχουσα χρονιά στο 7% στην κατηγορία των fresh dairy products, λίγο χαμηλότερα από το 8% που ήταν το 2012. Τα φετινά οικονομικά αποτελέσματα δείχνουν μια υποχώρηση σε μονοψήφιο ποσοστό, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως η γνωστή γαλακτοβιομηχανία ήταν ανάμεσα στις τρεις γαλακτοβιομηχανίες που δεν εμφάνισαν ζημιές κατά την προηγούμενη χρήση.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να μην είμαστε από τους χαμένους της κρίσης. Προσπαθούμε να διατηρηθούμε στα ίδια επίπεδα και να μην καταγράψουμε απώλειες».

«Είμαστε σε κατηγορία premium προϊόντων. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει από όταν ξεκίνησε η κρίση είναι πως τα πρώτα χρόνια οι Έλληνες προτιμούσαν να αγοράζουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σε άλλα είδη πλην των τροφίμων. Όσο όμως βαθαίνει η κρίση γίνονται περικοπές και στο δικό μας κομμάτι».

Το Activia αποτελεί τη ναυαρχίδα της εταιρείας αντιπροσωπεύοντας το 60% του τζίρου που καταγράφεται στη χώρα μας. Η εταιρεία βγάζει 35 κωδικούς σε τέσσερις κατηγορίες προϊόντων μεταξύ των οποίων, τα παιδικά, τα επιδόρπια Danette, τα λειτουργικά γιαούρτια τύπου Activia και τα λευκά γιαούρτια που προσφέρονται μέσω του γαλακτοπωλείου. Τα γιαούρτια της τελευταίας κατηγορίας απευθύνονται σε ενήλικες, ενώ υπάρχει και η σειρά Disney τα προϊόντα της οποίας κοστίζουν κάτω από 1 ευρώ και είναι τα πιο ανταγωνιστικά στο είδος τους.

Η Danone δραστηριοποιείται στη χώρα μας από τη δεκαετία του ’90 μέσω της ΔΕΛΤΑ , ενώ από το 2005 λειτουργεί αυτόνομα. Το 10% του τζίρου προέρχεται από τις εξαγωγές στην Κύπρο, μια αγορά στην οποία η εταιρεία κερδίζει διαρκώς έδαφος. Αν και η τραπεζική κρίση προβλημάτισε την ελληνική διοίκηση ο κ. Φεύγας τονίζει πως οι πωλήσεις δεν δέχτηκαν καμία επιρροή, αντιθέτως κινούνται σε ανοδική τροχιά. Η Danone Γαλακτοκομικά Προϊόντα Α.Ε. αποτελεί μέλος του Group Danone, της Νο2 εταιρείας παγκοσμίως στα φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα (πρώτη είναι η Nestle) και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του περιοδικού Fortune με τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις, αποτελώντας μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες τροφίμων στον κόσμο.

Ο όμιλος Danone και η διαμονή του ιδιοκτήτη στη Θεσσαλονίκη
Όσο για τον όμιλο Danone μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής. Έκανε το επιχειρηματικό του ντεμπούτο στην Ισπανία το 1919 και πλέον δραστηριοποιείται σε 140 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει τζίρο πάνω από 20 δισ. ευρώ, 900 εκατομμύρια καταναλωτές και πάνω από 100.000 άτομα προσωπικό. Κάτι που ίσως δεν ξέρετε είναι πως ο ισπανικής καταγωγής ιδρυτής της Danone πριν τη δημιουργία της έμενε στις αρχές του 20ου αιώνα για πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Φεύγοντας από τη Θεσσαλονίκη εγκαθίσταται στην Ισπανία όπου βάζει και τα πρώτα θεμέλια της εταιρείας. Στη συνέχεια ο γιός του στήνει την αντίστοιχη εταιρεία στη Γαλλία από την οποία πλέον διοικούνται όλες οι θυγατρικές. Σημειώνεται δε ότι αρχικά το δίκτυο διανομής περιελάμβανε μόνο φαρμακεία και μετέπειτα τα προϊόντα τοποθετήθηκαν στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.