Πτώση 18% στα κέρδη 9μηνου της Aramco- Παραμένει η πλέον κερδοφόρα εταιρεία του πλανήτη

Πτώση 18% στα κέρδη 9μηνου της Aramco- Παραμένει η πλέον κερδοφόρα εταιρεία του πλανήτη
Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται ενόψει της αρχικής δημόσιας εγγραφής της εταιρείας στο Ριάντ, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών παγκοσμίως.

Σε τροχιά πτώσης βρέθηκαν τα κέρδη της Saudi Aramco στο εννιάμηνο, εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται ενόψει της αρχικής δημόσιας εγγραφής της εταιρείας στο Ριάντ, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών παγκοσμίως.

Τα καθαρά κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού υποχώρησαν στα 68,2 δισ. δολάρια από 83,1 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά παραμένουν εντυπωσιακά. Τα έσοδα μειώθηκαν στα 217 από 233 δισ. δολάρια το ίδιο διάστημα.

Η Aramco δεν έδωσε καμία εξήγηση για την κάμψη των αποτελεσμάτων της, αλλά δύσκολα αυτά θα προκαλέσουν προβληματισμό. Τα κέρδη εννιαμήνου της εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από τα ετήσια κέρδη, που εμφάνισε η Apple το 2018. Διατηρεί έτσι τον τίτλος της πλέον κερδοφόρας επιχείρησης στον κόσμο. Η Apple κατέχει τα πρωτεία μεταξύ των εισηγμένων.

Σημειώνεται ότι στο εννιάμηνο η μέση τιμή του μπρεντ ήταν περίπου 11% χαμηλότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η Σαουδική Αραβία έχει περιορίσει την παραγωγή της, σε συνεργασία με τα άλλα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ, αλλά και τη Ρωσία, αλλά αυτό δεν έχει σταθεί ικανό να ανακόψει τις πιέσεις, που πυροδοτούν τα δυσμενή στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία και οι φόβοι για σοβαρή κάμψη της ζήτησης.