Πτώση 22% στα κέρδη της Societe Generale – Γιατί ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών;

Πτώση 22% στα κέρδη της Societe Generale – Γιατί ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών;
epa06355435 (FILE) - A file photo dated 14 September 2011 shows a general view of the logo outside a branch of French bank Societe Generale, in Paris, France. Financial Times on 28 November 2017 reports French bank Societe Generale may close as much as 15 per cent of its branches while at the same time axing some 900 jobs in an effort to cut costs in France. EPA/IAN LANGSDON *** Local Caption *** 50708393 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με τη βοήθεια των επιτοκίων της Ευρωζώνης που παρέμειναν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο.

Τα καθαρά κέρδη της γαλλικής τράπεζας Societe Generale μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο, καθώς τα κέρδη από τις πωλήσεις παραγώγων μετοχών αντιστάθμισαν τις αδυναμίες της τράπεζας λιανικής και των συναλλαγών σταθερού εισοδήματος.

Ο τρίτος μεγαλύτερος εισηγμένος δανειστής της Γαλλίας, του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος Σλαβόμιρ Κρούπα επιδιώκει να τερματίσει αρκετά χρόνια ανεπαρκών επιδόσεων και να περικόψει το κόστος, δήλωσε την Παρασκευή ότι τα καθαρά κέρδη του ομίλου κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους ήταν 680 εκατ. ευρώ.

Αυτό ήταν μειωμένο κατά 22% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά εξακολουθεί να ξεπερνά τον μέσο όρο των 463 εκατομμυρίων ευρώ των εκτιμήσεων 15 αναλυτών που συγκέντρωσε η εταιρεία. Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,4% στα 6,65 δισ. ευρώ, πάνω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 6,46 δισ. ευρώ.

Με τη βοήθεια των επιτοκίων της Ευρωζώνης που παρέμειναν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες ξεπέρασαν τις προσδοκίες για το πρώτο τρίμηνο και ορισμένες αύξησαν τους στόχους κερδών για το έτος.

Οι γαλλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της SocGen, δεν επωφελήθηκαν τόσο πολύ από την αύξηση των επιτοκίων λόγω του υψηλού κόστους των καταθέσεων στη χώρα. Οι μετοχές τους έχουν υποαποδώσει, αν και οι αναλυτές αναμένουν ότι οι δανειστές θα τα πάνε καλύτερα όταν πέσουν τα επιτόκια.

Το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της SocGen είδε τα κέρδη του να κάνουν άλμα 26,4% στα 690 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, ενώ τα έσοδα αποδυναμώθηκαν 5,1% στα 2,62 δισ. ευρώ για το τρίμηνο.

Οι πωλήσεις μετοχικών παραγώγων, ένας τομέας όπου η SocGen είναι ιστορικά ισχυρή, πήγαν καλά, δήλωσε η τράπεζα, όπως και οι υπηρεσίες χρηματοδότησης επιχειρήσεων και η συμβουλευτική της δραστηριότητα.

Αυτό αντιστάθμισε την πτώση των πωλήσεων κατά 17% από τις συναλλαγές σε σταθερό εισόδημα και νομίσματα, υπολειπόμενη του μέσου όρου των εταιρειών της Wall Street και της γαλλικής ανταγωνίστριας BNP Paribas. Η Deutsche Bank σημείωσε αύξηση 7% στα έσοδα από τη διαπραγμάτευση σταθερού εισοδήματος και νομισμάτων.

Η SocGen δήλωσε ότι συνέχισε να υποφέρει από μια δαπανηρή πολιτική αντιστάθμισης κινδύνου που αποσκοπούσε στην προστασία της τράπεζας από τα χαμηλά επιτόκια, η οποία όμως απέτυχε. Αυτό κόστισε στη SocGen 300 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ το 2023.

Η τράπεζα δεν αναφέρει πλέον αριθμούς για τις γαλλικές δραστηριότητες λιανικής, πιο κρίσιμες για τα κέρδη της από ό,τι για την BNP Paribas, ως αυτόνομη επιχείρηση.

Η SocGen δήλωσε ότι η μεταφορά από τις καταθέσεις όψεως σε ρυθμιζόμενο λογαριασμό ταμιευτηρίου με σταθερό επιτόκιο επιβάρυνε τα αποτελέσματά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com