Πτώση κερδών για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο αναμένει η Samsung

Πτώση κερδών για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο αναμένει η Samsung
Photo:

Η προβληματικές πωλήσεις των εκδόσεων του Galaxy S6 και ο σκληρός ανταγωνισμός με την Apple και τη Xiaomi τα κυριότερα προβλήματα σύμφωνα με τους αναλυτές.

Πτώση για ένα ακόμα τρίμηνο, το έβδομο στη σειρά, αναμένεται για τα έσοδα της Samsung. Η νοτιοκορεάτικη εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη τις εκτιμήσεις της για τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του 2015, σύμφωνα με την οποία τα λειτουργικά της κέρδη αναμένεται να ανέλθουν στα 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια (6,9 τρισεκατομμύρια γουόν), μειωμένα κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Το ποσό εξέπληξε αρνητικά τους αναλυτές οι οποίοι στις δικές τους εκτιμήσεις ανέμεναν τα έσοδα να κυμανθούν στα 7,32 τρισεκατομμύρια γουόν και τις πωλήσεις στο 52,8 τρισεκατομμύρια. Ωστόσο οι πωλήσεις, σύμφωνα με την εταιρεία θα φτάσουν μόλις στα 48 τρισεκατομμύρια γουόν, σημειώνοντας πτώση 8% με την προηγούμενη χρονια.

Το «λάθος στοίχημα» της Samsung με το Galaxy S6

Αν και η ανακοίνωση της εταιρείας δεν διευκρίνιζε τους λόγους της νέας πτώσης,  οι αναλυτές έσπευσαν να ρίξουν το φταίξιμο για άλλη μια φορά στη ναυαρχίδα των έξυπνων κινητών της εταιρείας, το Samsung Galaxy S6.

Η Samsung κυκλοφόρησε το μοντέλο σε δύο εκδόσεις, το απλό Galaxy S6 με την επίπεδη οθόνη και το Galaxy S6 Edge με μια οθόνη που κυρτώνει στις άκρες. Η εταιρεία είδε το απλό μοντέλο να μην συγκινεί όσο θα περίμενε το καταναλωτικό κοινό. Απότην άλλη, το πιο δημοφιλές Galaxy S6 Edge αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολο στην κατασκευή του και η παραγωγή του δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στα επίπεδα της ζήτησης. Η εταιρεία αναγκάστηκε να λειτουργήσει και τρίτο εργοστάσιο για την παραγωγή του ώστε να ανταπεξέλθει στη ζήτηση.

Βίντεο: Πόσο πραγματικά κοστίζει ένα Samsung Galaxy S6;

Ωστόσο, το κυριότερο πρόβλημα δεν είναι άλλο από τον σκληρό ανταγωνισμό. Τόσο «προς τα πάνω» όσο και «προς τα κάτω».

Από την μία η Samsung έχει να αντιμετωπίσει μια Κινεζική «συμμορία» κατασκευαστών φθηνότερων, αλλά επιτυχημένων, smartphones. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει σίγουρα η Xiaomi. Οι κατασκευαστές αυτοί μπορούν να ευδοκιμούν και να αναπτύσσονται με πολύ μικρότερα κέρδη από αυτά της Samsung.

Όσο για τον «προς τα πάνω» ανταγωνισμό, τα κινητά της Samsung βρίσκουν απέναντί τους τα  iPhone 6 και 6 Plus της Apple, με οθόνες εξίσου μεγάλες όπως αυτές των δικών της μοντέλων, τα οποία συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν τους αναλυτές με τις αυξημένες τους πωλήσεις. Η Apple κατάφερε, μετά από χρόνια, να κλείσει εντελώς την ψαλίδα των πωλήσεων μεταξύ των κινητών της με τα μοντέλα Galaxy.

Μια πιο πλήρης εικόνα για τα οικονομικά αποτελέσματα της Samsung αναμένεται αργότερα αυτόν τον μήνα, με την αποκάλυψη της πλήρης έκθεσής της.