Πτώση σε παραγγελίες και τζίρο για την εγχώρια βιομηχανία

Πτώση σε παραγγελίες και τζίρο για την εγχώρια βιομηχανία

Απογοητευτική η εικόνα των βιομηχανιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Πτώση 6,9% σημείωσαν οι νέες παραγγελίες στην εγχώρια βιομηχανία σε μέσα επίπεδα το 2013, μετά και από τη μείωση κατά 7,5% τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ μεγάλη ήταν και η πτώση (6,4% σε μέσα επίπεδα) του τζίρου, μετά και από τη σημαντική πτώση κατά 11,8% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ειδικότερα:
Ο γενικός δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε μείωση 7,5% τον Δεκέμβριο 2013 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2012, έναντι μείωσης 9,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.

Διαβάστε ακόμη: Κραυγή αγωνίας από τη βιομηχανία για το ενεργειακό κόστος

Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε μείωση 11,8% τον Δεκέμβριο 2013, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2012, έναντι μείωσης 4,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.

Η μείωση του γενικού δείκτη κατά 11,8% τον περασμένο Δεκέμβριο, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιµέρους τοµέων βιομηχανίας:

α. Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων- λατομείων κατά 1,2%, και
β. Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 12%.

Επίσης, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιµέρους αγορών:

• Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς κατά 4,7%
• Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 20,3%.