Πτώση σε πληρότητα και έσοδα ανά δωμάτιο για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία τον Ιανουάριο

Πτώση σε πληρότητα και έσοδα ανά δωμάτιο για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία τον Ιανουάριο

Την ίδια στιγμή, η μέση τιμή σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 ήταν επίσης ελαφρά μειωμένη.

 

Με πτώση 8,7% στην πληρότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων και ταυτόχρονη μείωση 10,1% στο Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPar) έκλεισε ο Ιανουάριος του 2019 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ). Την ίδια στιγμή τονίζεται ότι και η μέση τιμή δωματίου είναι μειωμένη κατά 1,8%.

Πάντα σύμφωνα με την ΕΞΑΑΑ, τα μηνιαία δελτία της Ένωσης με GBR Consulting και τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων, το 12μηνο του 2018 έκλεισε με οριακή αύξηση της πληρότητας, 1,5%, παρουσιάζοντας παράλληλα «προειδοποιητικά» σημάδια για ανατροπή του θετικού κλίματος, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των λεγόμενων μηνών αιχμής (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο) καταγράφηκαν αρνητικά πρόσημα στην πληρότητα των ξενοδοχείων, κάτι που παρατηρήθηκε και τον Δεκέμβριο του 2018, με πτώση πληρότητας 2,7%.

Στην ανακοίνωση της, η ένωση σημειώνει πως τα νέα δεδομένα αποτελούν την απαρχή μιας ακόμα «προβληματικής» εποχής για την Αθήνα, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην υπερπροσφορά κλινών.

Η ένωση τονίζει ότι πλήθος νέων τουριστικών κλινών, διαφόρων τύπων και κατηγοριών, προστέθηκαν στον προορισμό, προϊόν μιας περισσότερο ευκαιριακής και λιγότερο μελετημένης εμπλοκής ανθρώπων και επιχειρήσεων με τα τουριστικά πράγματα, προφανώς επηρεασμένων από την πρόσκαιρη αύξηση της ζήτησης για την Αθήνα.

Τέλος σύμφωνα με την ένωση η απότομη και άναρχη αύξηση κλινών της λεγόμενης «οικονομίας διαμοιρασμού» έχει προκαλέσει πλέον μετάλλαξη στον προορισμό με σημαντικές συνέπειες και σε κοινωνικό επίπεδο.