Πτώση της Ελλάδας στην κατάταξη των συνεδριακών προορισμών το 2013

Πτώση της Ελλάδας στην κατάταξη των συνεδριακών προορισμών το 2013

Λιγοστεύουν τα συνέδρια που διοργανώνονται στη χώρα.

Η Ελλάδα για το 2013 βρέθηκε στην 38η θέση διεθνώς, με 100 συνέδρια, όταν το 2012 βρισκόταν στην 34η θέση με 114 συνέδρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ICCA (International Congress & Convention Association) για την πορεία της διεθνούς αγοράς συνεδρίων το 2013.

Αυτό αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, με αφορμή την αναμενόμενη αύξηση της θερινής τουριστικής περιόδου «θυμίζοντας σε όλους ότι η υπόθεση των συνεδρίων δεν είναι εύκολη και θέλει στοχευμένη στρατηγική και δράσεις ουσίας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ICCA που δόθηκαν στη δημοσιότητα και κατατάσσουν τις χώρες και τις πόλεις διεθνώς, σύμφωνα με τον αριθμό συνεδρίων που έχουν φιλοξενήσει, η Ελλάδα για το 2013 βρέθηκε στην 38η θέση με 100 συνέδρια, όταν το 2012 βρισκόταν στην 34η θέση με 114 συνέδρια. Η πόλη της Αθήνας κατέλαβε την 47η θέση με 49 συνέδρια, όταν το 2012 είχε την 40η θέση με 52 συνέδρια, ενώ η πόλη της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στην 219η θέση το 2013 με 10 συνέδρια, όταν το 2012 βρισκόταν στην 117η θέση με 19 συνέδρια.

Βάσει των ανωτέρω, το ερώτημα που τίθεται από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων– HAPCO είναι: «Πόσο πιο χαμηλά πρέπει να βρεθεί η Ελλάδα στην κατάταξη του ICCA, ώστε επιτέλους να ληφθεί υπόψη ο Συνεδριακός Τουρισμός, διότι τουρισμός δεν είναι μόνον ο ήλιος και η θάλασσα, αλλά και τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις». Ο σύνδεσμος εκτιμά ότι:

Α) Χρειάζεται πολιτική ανάπτυξης και προώθησης του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού, πέραν των όποιων κυβερνήσεων και προσώπων.
Β) Χρειάζεται Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο, ικανό να φιλοξενήσει μεσαία και μεγάλα συνέδρια (άνω των 10.000 ατόμων).
Γ) Χρειάζεται Εθνικό Μητρώο Συνεδρίων, ώστε να υπάρχουν στοιχεία προς ανάλυση και επεξεργασία.
Δ) Χρειάζεται συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, από τη διεκδίκηση ενός συνεδρίου έως και την ολοκλήρωσή του, πέραν γραφειοκρατικών και λοιπών εμποδίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ICCA η Ελλάδα, βάσει των συνεδριακών δυνατοτήτων της, φιλοξενεί κυρίως μικρά και μεσαία συνέδρια, διαφόρων τύπων (πχ κυβερνητικά, εταιρικά, κτλ), πολλά εκ των οποίων δεν καταμετρούνται από πλευράς ICCA, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, πάντα να υπάρχει μία απόκλιση από την πραγματικότητα, στην οποία αναγκάζεται να συμμορφωθεί η Ελλάδα, μη διαθέτοντας Εθνικό Μητρώο Συνεδρίων, που θα της επέτρεπε να αντιπαραβάλει στοιχεία, αποδεικνύοντας κάποια ανοδική πορεία από το 2013.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Η «ολική επαναφορά» του Athens Plaza