Πτώση των μετοχών BMW-Daimler μετά τις δηλώσεις Τραμπ για φορολογικά αντίποινα στην ΕΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ενδεχόμενο επιβολής νέων δασμών στις εισαγωγές οχημάτων από την Ευρώπη επηρέασε την πορεία των αυτοκινητοβιομηχανιών στις αγορές.

Απώλειες καταγράφουν σήμερα οι μετοχές της BMW και της Daimler μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ ίσως φορολογήσουν τις εισαγωγές ευρωπαϊκών οχημάτων, εάν η ΕΕ προχωρήσει σε αντίποινα για το σχέδιό του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Στις ΗΠΑ πωλούνται πολλά οχήματα κουπέ, σπορ και σεντάν γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η Mercedes S-Class της Daimler και η 7 Series της BMW, με την αμερικανική αγορά να αντιστοιχεί σε μεγάλο μερίδιο των παγκόσμιων κερδών τους. Η χώρα είναι επίσης μεγάλη βάση παραγωγής για οχήματα όπως η Mercedes GLE και η BMW X5, πολλά εκ των οποίων πωλούνται στην Ασία και την Ευρώπη.

Αυτό τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες στην περίπτωση που η τακτική του Τραμπ προκαλέσει αντίποινα από τα άλλα εμπορικά μπλοκ του κόσμου.

Οι μετοχές της Daimler υφίστανται πιέσεις ήδη από την περασμένη εβδομάδα λόγω των φόβων ότι οι σχεδιαζόμενοι δασμοί του Τραμπ στον χάλυβα θα πλήξουν την κερδοφορία των αμερικανικών της μονάδων κατασκευής φορτηγών – τα φορτηγά χρησιμοποιούν περισσότερο χάλυβα από τα αυτοκίνητα.

Η μετοχή της Daimler υποχώρησε κατά 0,5% νωρίτερα, ενώ της BMW κατά 1,2%, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να ενισχύονται 0,7% κατά μέσο όρο.

«Επί του παρόντος, υποθέτουμε ότι (η απειλή του Τραμπ για φόρο στις εισαγωγές οχημάτων) είναι απλά εκφοβισμός», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Evercore. Ωστόσο, εάν υλοποιηθεί, συνεχίζουν οι αναλυτές, «ο μεγαλύτερος οικονομικός αντίκτυπος πιθανόν θα είναι στη BMW και θα ακολουθούν η VW και η Daimler».

«Οι τιμωρητικοί δασμοί δεν μπορεί να είναι η απάντηση», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Μπέρνχαρντ Μάτες, πρόεδρος της ένωσης γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών VDA. «Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Σε ένα τέτοιον εμπορικό πόλεμο υπάρχουν μόνο χαμένοι σε όλες τις πλευρές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters