Public: Επενδύσεις 4,5 εκατ. ευρώ για το 2019 σε συνέχεια της ανοδικής πορείας του 2018

Public: Επενδύσεις 4,5 εκατ. ευρώ για το 2019 σε συνέχεια της ανοδικής πορείας του 2018
Photo:
Η B2B πλατφόρμα, τα δύο νέα καταστήματα στην Κύπρο, το focus στο e-commerce και οι νέες κατηγορίες προϊόντων.

Ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας και αύξηση πωλήσεων κατέγραψε το 2018 η αλυσίδα καταστημάτων Public (Retailworld Α.Ε.), μέλος του Ομίλου Olympia, σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο κύκλος εργασιών άγγιξε τα 256,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 6,4% σε σχέση με το 2017, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το 2018 ανήλθαν σε 9,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υπερδιπλάσια αύξηση από τα επίπεδα του 2017 (3,4 εκατ. ευρώ) και καταγράφοντας άνοδο +164% σε ετήσια βάση.

«Πολλοί φρόντιζαν να μας θυμίζουν ότι το Public δεν θα πάει καλά. Εμείς κλείναμε τα αυτιά μας και μέναμε προσκολλημένοι στο όραμα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Καλογεράκης, υπενθυμίζοντας πως στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, το Public επιβίωσε και αναπτύχθηκε, ενώ αντίθετα ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών στον κλάδο του Retail πλέον έχει παύσει τη δραστηριότητά του.

Όπως επεσήμανε στις 31/12/2018 ολοκληρώθηκε το πενταετές πλάνο της εταιρείας Public και από τις αρχές του τρέχοντος έτους ξεκινά νέο πενταετές πλάνο, το οποίο μόνο για το 2019 θα ανέρθει στα 4,5 εκατ. ευρώ. «Τα πράγματα πήγαν καλύτερα από αυτό που είχαμε ορίσει, γεγονός που μας δίνει τη δύναμη τα επόμενα χρόνια να κάνουμε πραγματικότητα σχέδια που μέχρι τώρα απλά ονειρευόμασταν».

Κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε ο κ. Καλογεράκης τόνισε ότι η διοίκηση κατάφερε να ενισχύσει τη μάρκα της, επένδυσε στα φυσικά καταστήματα, προχώρησε στην ανάπτυξη του B2B καναλιού πώλησης, υλοποίησε επενδύσεις στις υποδομές, στα κεντρικά καταστήματα καθώς και στο e-commerce.

Άνοιγμα δύο νέων καταστημάτων στην Κύπρο 

Η άποψη του κ. Καολγεράκη είναι πως το ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό, θα αντικαταστήσει την εμπειρία του πελάτη στα καταστήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα απομακρυνθούν από την offline απόκτηση αγαθών.

Συνολικά το 2018 τα καταστήματα Public δέχτηκαν πάνω από 79 εκατομμύρια επισκέψεις, εκ των οποίων 29,2 εκατομμύρια στα φυσικά καταστήματα και 50,5 εκατομμύρια online. Ο όμιλος διατηρεί 55 φυσικά καταστήματα, 49 στην Ελλάδα και 6 στην Κύπρο, ενώ για το 2019 προγραμματίζεται το άνοιγμα δύο ακόμη καταστημάτων στην Κύπρο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, μέσα στον Μάιο αναμένεται να λανσάρουν την πιο καινοτόμα online B2B πλατφόρμα, την οποία ο κ. Καλογεράκης χαρακτήρισε ως μια από τις καλύτερες της Ευρώπης.

Ειδικότερα οι πωλήσεις omnichannel αγγίζουν το 20% του τζίρου. Ο όμιλος φρόντισε να ενδυναμώσει την πολυκαναλική στρατηγική του, πρόσθεσε δέκα νέα brand στο online χαρτοφυλάκιό του, έχει συνεργασία με 180 ελληνικά καταστήματα και διαθέτει ηλεκτρονικά πάνω από 100.000 προϊόντα. Να σημειωθεί ότι στο B2B κομμάτι υπάρχουν 133.000 ενεργά ΑΦΜ.

Αναφορικά με το προφίλ και τις προτιμήσεις των καταναλωτών, το 72% των πωλήσεων της Public αφορά σε gadgets τεχνολογίας, αγορά που διαμορφώνεται σε 1,1 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο 28% είναι η κατηγορία πολιτισμός/ψυχαγωγία (515 εκατομμύρια ευρώ). Συγκριτικά με το παρελθόν δραματική συρρίκνωση παρουσιάζει η αγορά της μουσικής και των ταινιών, όπως επίσης η ζήτηση για notebooks και επιτραπέζιους υπολογιστές.

Την περίοδο του Black Friday σημειώθηκε άνοδος της τάξης του 57% στον αριθμό των τεμαχίων που πουλήθηκαν σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο σύνολό της η αγορά κινήθηκε το 2018 με θετικό πρόσημο κοντά στο 2%.

Σιγήν ιχθύος για Media Markt – Focus στις υφιστάμενες αγορές

Ερωτηθείς αναφορικά με το πού βρίσκεται το deal με την Media Markt, ο κ. Καλογεράκης απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως υπάρχει σύμφωνο εμπιστευτικότητας. Υπενθυμίζεται πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ομίλου Olympia, συμφερόντων του επιχειρηματία, και της Media Saturn Ελλάς Α.Ε., τις οποίες μέχρι τον Δεκέμβριο οι δύο πλευρές διέψευδαν, έχουν περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Οι διαπραγματεύσεις είναι «κατ’ αποκλειστικότητα», κάτι που αφήνει εκτός άλλους πιθανούς ενδιαφερόμενους και μάλιστα τον τελευταίο μήνα ο όμιλος Olympia έχει ξεκινήσει τη διαδικασία του due diligence.

Την ίδια ώρα υπό αξιολόγηση μπαίνει το θέμα εισόδου στην κατηγορία των λευκών ειδών, με τον κ. Καλογεράκη να επισημαίνει πως είναι μια σκέψη που θα εξετάσουν σοβαρά μόνο όταν νιώσουν ότι υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση. «Μπαίνουμε σε μια κατηγορία μόνο αν μας το ζητάνε οι πελάτες μας ή αν θεωρούμε ότι μια τέτοια κίνηση θα μας δώσει μεγαλύτερο proposition από το υφιστάμενο», τόνισε.

Κατηγορηματικός ήταν και στο θέμα της επέκτασης του brand Public στις αγορές του εξωτερικού. Όπως εξήγησε, μολονότι παλαιότερα ήταν μια σκέψη που τους απασχολούσε, βλέποντας τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στις γνώριμες αγοράς Ελλάδας και Κύπρου, θα ήταν λάθος να κάνουν de-focus από αγορές που εμφανίζουν προοπτική και να αποπροσανατολιστούν από το στόχο.