Public Issue: Οι Έλληνες εμπιστεύονται περισσότερο αστυνομία και στρατό

Public Issue: Οι Έλληνες εμπιστεύονται περισσότερο αστυνομία και στρατό

Πώς έχουν αλλάξει τα επίπεδα εμπιστοσύνης στους θεσμούς μεταξύ 2015 και 2018.

Την αλλαγή της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών στα θεσμικά όργανα της χώρας αποτυπώνει νέα έρευνα της Public Issue, η οποία επίσης δείχνει τις μεταβολές στα επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς μεταξύ 2015 και 2018. Η έρευνα διεξήχθη σε πανελλαδικό επίπεδο, μέσω τηλεφώνου, χωρίς κάλπη σε δείγμα 1000 ατόμων, άνω των 17 ετών, που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα, το διάστημα 6-16/11/2018.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι Έλληνες δείχνουν την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Στρατό, με το 89% των ερωτηθέντων να απαντά ότι εμπιστεύεται τον τρόπο λειτουργίας του. Η αστυνομία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 72% των ερωτηθέντων να απαντούν θετικά και τα σχολεία στην τρίτη με 66% των πολιτών να βλέπει θετικά τον τρόπο λειτουργίας τους.

Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (62%), ο λαός (62%), τα πανεπιστήμια (60%) και με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν η Εκκλησία και το ραδιόφωνο.

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας, βρίσκονται τα κόμματα, με μόνο το 12% των ερωτηθέντων να απαντούν θετικά, οι ΜΚΟ, οι οποίες σημειώνουν πτώση της τάξης του 43% στη εμπιστοσύνη που τους δείχνουν οι πολίτες σε σχέση με το 2015.

Χαμηλά στην κατάταξη είναι και η τηλεόραση (22%), οι εφημερίδες (24%), οι τράπεζες (28%) και η Βουλή (30%).

Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ΣΕΒ, η τηλεόραση και η Δικαιοσύνη σημείωσαν την μεγαλύτερη πρόοδο στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης τους την τριετία που πέρασε.