Public Issue: Προβάδισμα 3,5 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ

Public Issue: Προβάδισμα 3,5 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση 31,5% επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ και 28% τη ΝΔ.

Προβάδισμα 3,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, στην «εκτίμηση εκλογικής επιρροής», «δείχνει» πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών, τη χρονική περίοδο 8 με 13 Ιανουαρίου 2014.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση, 31,5% επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ και 28% τη ΝΔ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 10%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ με 6,5% το καθένα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5% και η ΔΗΜΑΡ με 3,5%. Το Άλλο Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 9,5%.

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση των ερωτηθέντων, για το ποιο κόμμα θα κέρδιζε αυριανές εκλογές, ανεξάρτητα από τις κομματικές προτιμήσεις, ένας στους δύο ερωτηθέντες (52%) απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ και το 35% η ΝΔ. Σε ποσοστό 13% οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούν «κανένας» ή δεν εκφράζουν γνώμη.

Ενδεικτικό πάντως είναι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης στην ερώτηση «ανεξάρτητα από τις κομματικές προτιμήσεις σας, από τα κόμματα που υπάρχουν σήμερα, ποιο κόμμα, ή ποια κόμματα εμπιστεύεστε περισσότερο για να κυβερνήσουν τη χώρα».

Πενήντα πέντε στους εκατό ερωτηθέντες απαντούν «κανένα», 19% επιλέγουν τη ΝΔ, 15% τον ΣΥΡΙΖΑ και 7% το ΠΑΣΟΚ.

Στην ερώτηση «ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Αντώνη Σαμαρά ποιος θα λέγατε ότι είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγουν 39% των ερωτηθέντων και τον Αλέξη Τσίπρα 30%. Ποσοστό 29% απάντησαν «Κανένας από τους δύο».

Διαβάστε ακόμη: Ο Τσίπρας καταγγέλλει μεθοδεύσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Μακεδονία
Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές, στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, καταγράφει δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού portal «NewPost.gr» σε συνεργασία με την GPO.

Στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, η ΝΔ προηγείται με 24,8% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 21%, η Χρυσή Αυγή με 9,6%, το ΚΚΕ με 4,9% και το ΠΑΣΟΚ με 4,3%. Προβάδισμα έχει η ΝΔ και στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό 21,8% έναντι 18,2% του ΣΥΡΙΖΑ, 9,1% της Χρυσής Αυγής, 5,1% του ΚΚΕ και 4,1% του ΠΑΣΟΚ.
Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, η έρευνα διαπιστώνει χαμηλό ενδιαφέρον από την πλευρά των πολιτών, αφού “πολύ” ενδιαφέρεται το 26,7%, “αρκετά” το 28,9%, “λίγο” το 18,1% και “καθόλου” το 25,7%.

Η έρευνα καταγράφει, επίσης, τα βασικότερα προβλήματα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την “ανεργία” να είναι στην πρώτη θέση με ποσοστό 58,9%. Ακολουθούν το «οικονομικό/βοήθεια στους ασθενέστερους» με ποσοστό 42,2%, η «υγεία» με 13,6% και η κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων με 9,6%.

Σαμαράς: «Το 70% του πλεονάσματος στην κοινωνία»