PwC: Επιβραδύνθηκαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις παγκοσμίως το πρώτο εξάμηνο του 2022

PwC: Επιβραδύνθηκαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις παγκοσμίως το πρώτο εξάμηνο του 2022
epa06920430 The signage on the office tower of PWC, an auditing and consultancy organization, Frankfurt, Germany, 01 February 2018 (issued 31 July 2018). According to media reports on 31 July 2018 PWC, a leading consulting and accountancy firm is in talks with Saudi Arabia over a major military contract to modernise and transform its military. PWC has stated that talks were 'ongoing'. EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιβραδύνθηκαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις(Ε&Σ) παγκοσμίως το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του 2021, καθώς το δυσμενές κλίμα τις επηρέασε αρνητικά, επιστρέφοντας ωστόσο στα προ πανδημίας επίπεδα με μέσο όρο τις 25.000 συμφωνίες ανά εξάμηνο.

Σύμφωνα με την έρευνα Global M&A Industry Trends: 2022 Mid-Year Update της PwC, σε επίπεδα προ πανδημίας επέστρεψε η αξία των συναλλαγών με την αποτίμηση του πρώτου εξαμήνου του 2022 να ανέρχεται σε περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ποσό περίπου διπλάσιο σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του 2020 – μια περίοδο που και τότε χαρακτηρίστηκε από πολύ μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις οικονομικές συνθήκες. Ο συνολικός αριθμός των megadeals, δηλαδή των συμφωνιών η αξία των οποίων ξεπερνά τα 5 δισ. δολ., παγκοσμίως μειώθηκε κατά το 1/3 σε σχέση με πέρυσι. Εντούτοις, το πρώτο εξάμηνο του 2022 καταγράφηκαν μια σειρά από συμφωνίες μεγάλου βεληνεκούς, τέσσερις εκ των οποίων συγκέντρωσαν αξία που ξεπέρασε τα 50 δισ. δολ. έναντι μόλις μιας τέτοιας συμφωνίας το 2021.

Τα διαθέσιμα ιδιωτικά κεφάλαια (Private Equity) παγκοσμίως έφτασαν τα 2,3 τρισ. δολ. τον Ιούνιο του 2022. Ποσό τριπλάσιο σε σχέση με την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. H κατακόρυφη ανάπτυξη των κεφαλαίων αυτών εξηγεί γιατί το μερίδιο των Ε&Σ που πραγματοποιείται με ιδιωτικούς πόρους αυξήθηκε από το περίπου 1/3 της συνολικής αξίας των συμφωνιών πριν από 5 χρόνια σε περίπου 50% σήμερα. Εντούτοις, ούτε τα ιδιωτικά κεφάλαια παραμένουν ανεπηρέαστα από τη μεταβλητότητα των αγορών και την αυξανόμενη αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον και οι σχετικές τάσεις θα επηρεάσουν τις συμφωνίες σε μια σειρά από κλάδους με διαφορετικούς τρόπους:

– Τεχνολογία, media και τηλεπικοινωνίες: Η ψηφιακή ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών παραμένει προτεραιότητα, διατηρώντας τον κλάδο στην κορυφή των επενδύσεων που αφορούν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις. Τα συνολικά κεφάλαια αντιστοιχούν στο 1/4 του όγκου και το 1/3 της αξίας των συμφωνιών το πρώτο εξάμηνο του 2022. Εκτιμάται ότι η τεχνολογική ζήτηση θα δημιουργήσει ευκαιρίες εξαγορών και συγχωνεύσεων για λύσεις που αφορούν στο λογισμικό και στη δημιουργία σχετικών υποδομών το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η τεχνολογία 5G, τα data centres, το metaverse και οι σχετικές εφαρμογές.

– Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες: Η ανάγκη του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για ψηφιακές δυνατότητες, σε συνδυασμό με τη διαρκή πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές αλλά και από τις ψηφιακές πλατφόρμες και τις fintechs σημαίνει ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα παραμείνουν καταλύτης μετασχηματισμού. Επίσης, εξηγεί γιατί οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες βρίσκονται στη δεύτερη θέση αναφορικά με τις επενδύσεις σε Ε&Σ – υστερώντας μόνο σε σχέση με τον κλάδο της τεχνολογίας- και αντιστοιχώντας στο 1/4 της αξίας για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η συνεχιζόμενη εστίαση στην τεχνολογία, η διευρυνόμενη ζήτηση για βιώσιμες επενδυτικές επιλογές και οι χαμηλότερες αποτιμήσεις θα διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο τις Ε&Σ και το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.

– Καταναλωτικά προϊόντα: Οι δράσεις Ε&Σ στις αγορές καταναλωτικών προϊόντων για τους επόμενους 6 μήνες θα είναι συνυφασμένες με το πώς οι αβέβαιες οικονομικές προοπτικές θα επηρεάσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τη διάθεση των καταναλωτών να ξοδέψουν. Οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες θα συνεχίσουν να δημιουργούν ευκαιρίες, καθώς οιεπιχειρήσεις επιδιώκουν να αλλάξουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και να επανατοποθετηθούν με σκοπό τη μελλοντική ανάπτυξη.

– Βιομηχανία και αυτοκινητοβιομηχανία: Η συνεχιζόμενη εστίαση στην τεχνολογία και ψηφιοποίηση των επιχειρηματικών μοντέλων, καθώς και οι επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και το εργατικό δυναμικό θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις στους κλάδους της βιομηχανίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

– Ενέργεια και φυσικοί πόροι: Η συνεχιζόμενη επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και η αύξηση της εστίασης στην διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας οι νέοι παράγοντες που θα οδηγηθούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις στους κλάδους τον ορυκτών πρώτων υλών και παραγωγής και διανομής ενέργειας το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

– Υγεία: H υψηλή ζήτηση για βιοτεχνολογία και καινοτόμες νέες τεχνολογίες όπως mRNA, γονιδιακές θεραπείες και δυνατότητες τηλεϊατρικής, προκαλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Προκειμένου να εξασφαλίσουν μη οργανική ανάπτυξη, οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείας κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιήσουν μία θύρα από μικρότερου βεληνεκούς συναλλαγές, ώστε να αποφύγουν τον έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές που προκαλούν οι μεγαλύτερου βεληνεκούς συμφωνίες.