Ραχήλ Μακρή: Αν χρειαστεί θα κόψουμε μόνοι μας 100 δισ. ευρώ!

Ραχήλ Μακρή: Αν χρειαστεί θα κόψουμε μόνοι μας 100 δισ. ευρώ!

Ειρωνεία από ΝΔ: «Γιατί δεν τυπώνετε 300 δισ. ευρώ»;

Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή βρέθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή του flash Κοζάνης. Σε αντιπαράθεση με ανθυποψήφιό της αρνήθηκε πως υπάρχει ενδεχόμενο να σταματήσει η χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους και να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή, υποστηρίζοντας ότι η ΤτΕ είναι σε θέση να τυπώσει μόνη της μέχρι και 100 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όταν ο πολιτικός αντίπαλος της ανέφερε πως αν ακολουθηθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσουν να μας χρηματοδοτούν και δεν θα έχουμε ευρώ και θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε στην δραχμή του είπε: «Τι εννοείτε; Θα μας διακόψει την χρηματοδότηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Αφού δεν προβλέπεται». Και συνέχισε:

«Δεν πειράζει. Θα ενεργοποιηθεί το emergency το ELA και θα μπορούμε να κόψουμε μόνοι μας ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τα 100 δισ ευρώ».

Ο πολιτικός της αντίπαλος την ρώτησε: «Αυτή είναι η θέση σας; Ότι θα κόψουμε μόνοι μας 100 δισ ευρώ; Αυτό είναι πρωτοφανές. Χωρίς αντίκρυσμα;». Και η κα Μακρή του απάντησε: «Αν χρειαστεί».

Σημειώνεται ότι το ELA παρέχεται μετά σχετική έγκριση της ΕΚΤ και δίδεται μόνο για τη στήριξη τραπεζών που έχουν έδρα τη χώρα-μέλος που κάνει χρήση του μηχανισμού.

Επιπλέον, προϋπόθεση για τη χορήγηση της έκτακτης ρευστότητας είναι η τράπεζα λήπτης της βοήθειας να θεωρείται φερέγγυα.

Η έκτακτη χρηματοδότηση παρέχεται σύμφωνα με πάγια πρακτική του ευρωσυστήματος από την κεντρική τράπεζα κάθε χώρας σε τράπεζες που έχουν την έδρα τους στη χώρα αυτή.

Αποτελεί ύστατο καταφύγιο και χορηγείται στις περιπτώσεις που για κάποιους λόγους μια χώρα-μέλος απολέσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη βασική χρηματοδοτική γραμμή της ΕΚΤ.

Ανακοίνωση της ΝΔ:

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει διά στόματος της υποψήφιας βουλευτού του Ραχήλ Μακρή ότι αν σταματήσει η ρευστότητα στην Ελλάδα, θα “κόψουν” μόνοι τους 100 δις ευρώ. Γιατί δεν “κόβουν” 300 δις για να μηδενίσουν και το χρέος;», αναφέρει η Συγγρού.

Πηγή: news247.gr