Ραχόι προς Βαρκελώνη: Πείτε μας αν έχετε κηρύξει την ανεξαρτησία σας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σαφήνεια από την καταλανική πλευρά ζητά η Μαδρίτη, μετά το έκτακτο υπουργικό της ισπανικής κυβέρνησης.

Σε μία πολύ σύντομη συνέντευξη Τύπου, ο Μαριάνο Ραχόι κάλεσε τον πρόεδρο της Καταλονίας να αποσαφηνίσει εάν πράγματι έχει κηρυχθεί ανεξαρτησία ή όχι διευκρινίζοντας ότι από την απάντηση εξαρτάται η ενεργοποίηση ή μη του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.

Προηγουμένως, η ισπανική κυβέρνηση είχε συνέλθει εκτάκτως για να εξετάσει την χθεσινοβραδυνή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που ανακοινώθηκε κατά κάποιον τρόπο από τον Κάρλες Πουτζντεμόν, πριν την θέσει σε αναστολή και ζητήσει συνομιλίες από τη Μαδρίτη.

Ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από τον Κάρλες Πουτζντεμόν να δώσει διευκρινίσεις για τις χθεσινές του δηλώσεις ώστε η ισπανική κυβέρνηση να είναι σε θέση να γνωρίζει εάν πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 ή όχι.

«Αυτή η γνωστοποίηση πρέπει να γίνει πριν από τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων μπορεί να λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του άρθρου 155 του Συντάγματος», είπε ο ισπανός πρωθυπουργός αναφερόμενος στο άρθρο του Συντάγματος που ορίζει τα περί της προσωρινής άρσης του καθεστώτος αυτονομίας των 17 αυτόνομων κοινοτήτων της ισπανικής επικράτειας.

«Θέλουμε να υπάρξει σαφήνεια και δικαιική ασφάλεια. Η απάντηση της Generalitat θα ορίσει τα γεγονότα των προσεχών ημερών», έγραψε αμέσως μετά στο Twitter ο ισπανός πρωθυπουργός.

Ο Μαριάνο Ραχόι θα απευθυνθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο το απόγευμα για να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις προθέσεις της Μαδρίτης.

Χθες το βράδυ, ο ισπανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον ηγέτη των Ciudadanos για να εξετάσουν την πιθανή ενεργοποίηση του άρθρου 155.