ΡΑΕ: «Πλήρες αδιέξοδο» στη διαβούλευση για τις δημοπρασίες ενέργειας

ΡΑΕ: «Πλήρες αδιέξοδο» στη διαβούλευση για τις δημοπρασίες ενέργειας

Επιστολή στο ΥΠΕΚΑ απέστειλε η Αρχή για τη διαφωνία ΔΕΗ και βιομηχανικών καταναλωτών ως προς την τιμή διάθεσης της ενέργειας.

Επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έστειλε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στην οποία διαπιστώνει «πλήρες αδιέξοδο» στη δημόσια διαβούλευση για τη διάθεση φθηνής ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, σύμφωνα με τη διαδικασία που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από το Φθινόπωρο.

Η διάθεση ενέργειας από τις φθηνότερες πηγές, στις οποίες έχει πρόσβαση μόνον η ΔΕΗ, θεωρείται μέτρο που θα συμβάλει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η διαδικασία υλοποίησής του προκαλεί τριβές μεταξύ της ΔΕΗ και των καταναλωτών ενέργειας με αποτέλεσμα η ΡΑΕ να απευθύνει σήμερα επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ ζητώντας οδηγίες για τα περαιτέρω.

Το σημείο τριβής δεν είναι άλλο από την τιμή διάθεσης της ενέργειας: Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι αυτή πρέπει να προκύπτει από δημοπρασίες με κατώτατο όριο που θα διασφαλίζει την κάλυψη του κόστους παραγωγής συν ένα εύλογο κέρδος για την επιχείρηση.

Σύμφωνα με την επιχείρηση η τιμή αυτή προσδιορίζεται στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, οι ενώσεις των βιομηχανικών καταναλωτών τάσσονται υπέρ της διοικητικά καθοριζόμενης τιμής και ζητούν αυτή να οριστεί στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στην επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ η ΡΑΕ επισημαίνει ότι η περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης για τη διάθεση προθεσμιακών προϊόντων λιγνιτικής/ υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ είναι άνευ ουσιαστικού αντικειμένου «εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν κατανοήσουν και δεν αποδεχθούν τον κύριο στόχο του εγχειρήματος, που είναι το πραγματικό άνοιγμα της λιανικής αγοράς στον ανταγωνισμό, προς όφελος όλων των καταναλωτών». Και καλεί το υπουργείο να διευκρινίσει αν η διάθεση της ενέργειας θα γίνει με δημοπρασίες ή σε καθεστώς διατίμησης, καθώς και αν θα καλύπτει ή όχι το πλήρες κόστος παραγωγής της ΔΕΗ.

48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισε το σωματείο της ΔΕΗ
Απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την έναρξη της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» έλαβε ομόφωνα η διοίκηση του Σωματείου «Σπάρτακος» της ΔΕΗ, που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας. Το Σωματείο κάνει λόγο για τη «μητέρα των μαχών» και καλεί σε «συστράτευση, ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη άπαντες τους εργαζόμενους, τους θεσμικούς φορείς, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και κάθε έναν πολίτη τούτης της χώρας».

Υπέρ της προκήρυξης κινητοποιήσεων τάσσεται και η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ-ΔΕΗ) υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ο διαμελισμός της επιχείρησης και έτσι η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα, εναπόκειται πλέον στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους εμάς».

Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», με τον διαχωρισμό και την πώληση μονάδων παραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης και αντίστοιχου μεριδίου πελατών έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που εισφέρονται στη νέα εταιρία σύμφωνα με το νομοσχέδιο είναι οι εξής:

– Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι και ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι και ΙΙ, Βεύης).

– Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, Άγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.

– Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

Διαβάστε ακόμη:

Στο τραπέζι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Έρχονται νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ

Θέμα επαναδιαπραγμάτευσης για ιδιωτικοποιήση ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ