ΡΑΕ: Σήμερα η απόφαση για το πλαφόν στα καύσιμα

ΡΑΕ: Σήμερα η απόφαση για το πλαφόν στα καύσιμα

Σήμερα αναμένεται η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Σήμερα αναμένεται η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου, στα οποία διαπιστώνεται εκτίναξη της τιμής της αμόλυβδης ακόμη και πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο.

Το θέμα αυτό απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ, χωρίς ωστόσο να ληφθεί απόφαση, ωστόσο στη σύσκεψη διατυπώθηκε η άποψη ότι σε αρκετές περιπτώσεις η τιμή της βενζίνης «έχει πράγματι ξεφύγει».

Η εισήγηση αναμένεται προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αφού η αρμόδια Αρχή επεξεργαστεί τα στοιχεία των τελευταίων δύο μηνών αναφορικά με τη συμπεριφορά του κλάδου πετρελαιοειδών στη διαμόρφωση των τιμών, με βάση και τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων.

Σημειώνεται πως η εξέταση του θέματος προκλήθηκε ύστερα από αίτημα που απέστειλε προς το υπουργείο Οικονομίας στα μέσα Ιουλίου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ακολούθησε ο σχετικός έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου των τιμών αλλά και των κοστολογικών δεδομένων, και από την ανάλυση προέκυψε σύμφωνα με πληροφορίες ότι:

α) Μέρος της απόκλισης των τιμών από αυτές της Αττικής οφείλεται στο υψηλό μεταφορικό κόστος προς τα νησιά και στην έλλειψη υποδομών που αυτά αντιμετωπίζουν (π.χ. απουσία δεξαμενών).

β) Σε κάποια νησιά παρατηρήθηκε έλλειψη ανταγωνισμού (λόγω πολύ μικρού αριθμού πρατηρίων) και σε κάποια το κέρδος ήταν πάνω από το εύλογο όριο.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, κύκλοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου εκτιμούν ότι πιο στέρεα και αποτελεσματική λύση είναι το μεταφορικό ισοδύναμο, που θεσπίστηκε πρόσφατα με νόμο, αλλά δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί καθώς εκκρεμεί η κοινή υπουργική απόφαση για την εφαρμογή στα καύσιμα.

Να σημειωθεί ότι το πλαφόν, εάν αποφασιστεί, μπορεί να έχει διάρκεια έως 2 μήνες και θα συνεκτιμηθεί με δεδομένο ότι η τουριστική περίοδος βαίνει προς το τέλος της. Εφόσον εφαρμοστεί, θα παρακολουθείται συνέχεια ώστε να γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές.