Ραγδαία αύξηση κερδών σε σχέση με πέρυσι αναμένουν το α’ τρίμηνο οι ευρωπαϊκές εταιρείες

Σε εξέλιξη η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως αυτό θα είναι το καλύτερο τρίμηνο για τις ευρωπαϊκές μετοχές των τελευταίων εννέα ετών.

Αυξημένα κατά 71,3% εκτιμάται πως θα είναι τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών το α’ τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv IBES, καθώς η οικονομία της Ευρώπης ανακάμπτει από την ύφεση που προκάλεσε το πρώτο κύμα του κορωνοϊού το περασμένο έτος.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, σηματοδοτούν το καλύτερο τρίμηνο για τις ευρωπαϊκές μετοχές από τότε που άρχισε η IBES την καταγραφή τους πριν από εννέα χρόνια, και αντιπροσωπεύει άλμα σε σύγκριση με την πρόβλεψη της προηγούμενης εβδομάδας που έκανε λόγο για αύξηση των εταιρικών κερδών κατά 61,2%.

Οι προβλέψεις, που παρακολουθούν εταιρείες εισηγμένες στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, παραπέμπουν σε αύξηση των εσόδων κατά 2,5% το α’ τρίμηνο, έναντι του 2,8% που προβλέπονταν την περασμένη εβδομάδα.

Η Refinitiv ανέφερε πως τα δεδομένα έδειξαν πως από τις 54 εταιρείες του Stoxx 600 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο, το 64,8% έχει ανακοινώσει μεγέθη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, πολύ περισσότερο από το 51% που επιτυγχάνεται σε ένα σύνηθες τρίμηνο.